Frissen Fejérből

2021.08.13. 11:30

Rejtélyes rákötés szennyezte a vizet Enying több településrészén

Lajtos kocsival viszik a vizet a város több településrészére is, mert – eddig tisztázatlan okokból – szennyeződött az ivóvízhálózat. A szakemberek arra gyanakodnak, hogy valaki szennyezett házi vízművet csatlakoztatott a rendszerre.

S. Töttő Rita

Kabókapusztán és Leshegy-Ófalun a víz minősége egyik napról a másikra megváltozott, adta hírül a Fejérvíz. Kiderült, tilos és büntetendő az, amire gyanakodnak a szakemberek a vízminőségromlás kapcsán. A szolgáltató, partnerként kezelve a lakosságot, elárulta a részleteket is: „Feltehetően szabálytalan közműhasználat történt. Valószínűleg valahol a hidroforos rendszert összekötötték a belső hálózattal és innen beszennyezték a közüzemi hálózatot.” Legalább száz háztartás érintett, amely ezért kénytelen lajtos kocsiról vinni az ivóvizet a megoldásig. Schmidt Emilné megmutatta a vízóráját – és tegnap is hozott vizet a lajtos kocsiról.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Mivel a Fejérvíz folyamatosan figyeli az ivóvízminőséget, így augusztus elején gyorsan észrevették, hogy Kabókapusztán és Leshegy-Ófalun valami egyik napról a másikra megváltozott. A hálózati vízminőségi eredmények romlottak, ezért arra kérték a lakosságot, hogy amíg fertőtlenítik a rendszert, senki ne csatlakozzon újonnan rá. A problémát ideiglenesen sikerült is megoldani, ám néhány napja ismét emelkedtek a rossz értékek. Az hamar kiderült, hogy nem a központi csatlakozásnál volt a szennyeződés, mert ott minden érték rendben volt – mondta el a Fejérvíz alkalmazottja a kabókapusztai hidroglóbusz felé mutatva, s széttárva karját hozzátette: azt mégsem tudják, hol szivároghatott be. A Fejérvíz hivatalos közleményében az áll, hogy „az újabb vízminőségromlás feltehetően szabálytalan közműhasználatnak tudható be. Valószínűleg valahol a hidroforos rendszert összekötötték a belső hálózattal, és innen beszennyezték a közüzemi hálózatot”. Ez azonban tilos és büntetendő is, éppen ezért kérték a lakosságot, hogy akinél ilyen házi vízmű van, azonnal szüntesse meg a rácsatlakozást.

Schmidt Emilné megmutatta a vízóráját – és csütörtökön is hozott vizet a lajtos kocsiról.
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A „vizesek”, mint mondják, persze nem büntetni akarnak, csak a vízminőséget helyreállítani. Ezért – mindamellett, hogy körbejárják az érintett legalább száz háztartást – folyamatosan fertőtlenítik a víz­ellátó rendszert. S közben csütörtökön már minden érték rendben volt. Ha pénteken is így lesz, újra fogyasztható a vezetékes víz. Addig is a lakosság láthatóan lakonikus nyugalommal vette tudomásul a történteket.

Schmidt Emilné Csilla egy ballonnyi vizet vitt a kocsiból
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Mi is csak annyit tudunk, amit a vizesek elmondtak nekünk, hogy valahol a hidrofor rá van kötve a rendszerre. Ma járták körbe a házakat, megnézték, megkérdezték, hogy van-e ilyenünk, rá van-e kötve. Próbálják kiszűrni, honnan eredhet a probléma – mondja Schmidt Emilné Csilla, hozzátéve: neki csak a főzéshez kell csapvíz, így abból nem kell túl sok. De ezt használja, „mert fő az egészség”. Fürdéshez, mosáshoz viszont jó a vezetékes víz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában