Frissen Fejérből

2021.08.25. 14:00

Új alapokra helyezték a Fejér megyei egyetemeket

A hamarosan induló tanévben több felsőoktatási intézmény új alapokra helyezte a működését. Megyénkben a Corvinus Egyetem volt az első, amely erre az útra lépett. Most az Óbudai és a Dunaújvárosi Egyetem is végrehajtotta a modellváltást.

Palocsai Jenő

A Dunaújvárosi Egyetem végrehajtotta a modellváltást a HÖK-kel is folyamatosan kommunikálva

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Dunaújvárosi Egyetem részéről Nagy Gáborné kabinetvezetőtől megtudtuk, hogy a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény alapján az Országgyűlés április 27-én határozott arról, hogy a Dunaújvárosi Egyetem alapítói, tulajdonosi, fenntartói jogainak gyakorlását átruházza a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítványra, amely a továbbiakban támogatja és biztosítja az egyetem működési feltételeit, intézményfejlesztési céljainak megvalósítását.

A kabinetvezető elmondta, hogy az újonnan felálló szervezeti felépítés elősegíti a rugalmasabb, dinamikusabb, a piaci igényekhez könnyebben alkalmazkodó működést, támogatva ipari kapcsolataik ápolását és bővítését. Az egyetem a rugalmasabb keretnek köszönhetően nemzetközi szinten is versenyképesebbé válik.

Arra a kérdésre, hogy kikből áll annak az alapítványnak a kuratóriuma, amely a jövőbeli fenntartó lesz, a következőt felelte Nagy Gáborné: – A Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriuma június 29. napján tartotta meg alakuló ülését. Az újonnan megválasztott fenntartói egység szakmai, nemzetpolitikai, felsőoktatási és gazdasági kompetenciák alapján került meghatározásra, ezzel fokozva az intézmény hatékony koordinációját. A kuratórium elnökének Süli Jánost, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli minisztert választották, a kuratórium további tagjai Pacsay-Tomassich Orsolya Mária, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum programért felelős államtitkár, Szilágyi Péter Ferenc nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, Palotás Béla, a Dunaújvárosi Egyetem professor emeritusa, valamint Barna Zsolt, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

A Dunaújvárosi Egyetem végrehajtotta a modellváltást a HÖK-kel is folyamatosan kommunikálva
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Azt is megtudtuk, hogy a fenntartóváltást követően a működéshez szükséges forrásokat a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány mint fenntartó teremti meg az egyetem számára, amely a továbbiakban egyaránt biztosít államilag támogatott, valamint önköltséges képzési helyeket.

Nagy Gáborné kabinetvezető szerint az új modellel az egyetem nagyobb szervezeti és gazdasági szabadságot kaphat, ez hosszú távon hatással lehet egy vállalatközpontúbb és még a jelenleginél is hallgatóorientáltabb szervezeti kultúra kialakulására. A hatékonyabb és gazdaságközelibb működés versenyképesebb tudást biztosít a hallgatóknak. Az új működési modell a Dunaújvárosi Egyetem tudásközponttá válásának folyamatát erősíti.

A szakember hozzátette, hogy az átállással kapcsolatos folyamatok során elsődleges, hogy az intézmény hallgatói ne érezzenek semmi zökkenőt. Bíznak benne, hogy a modellváltás a hallgatókkal kapcsolatos folyamatokban is pozitív hatást eredményez. A Hallgatói Önkormányzattal az átalakulás kezdetétől aktív kommunikációt folytatnak.

A folytatásban megkérdezzük az Óbudai Egyetemet is a modellváltásról, illetve a már régebb óta így működő Corvinus Egyetemet is kifaggatjuk a tapasztalatairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában