Frissen Fejérből

2021.08.31. 07:00

Nem torpan meg a TOP – Rendkívüli ülést tartott a Fejér Megyei Közgyűlés

Soron kívüli ülést tartott a Fejér Megyei Közgyűlés hétfőn reggel a megyeházán. Személyi ügyekben is döntöttek, de szó esett a várható, úgynevezett „TOP plusz”-forrásokról is, melyek együttes induló értéke akár 67 milliárd is lehet.

Palocsai Jenő

A Sükösd Tamás által vezetett bizottság az összes napirendi pontot elfogadta a közgyűlésen

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hétfőn tartott rendkívüli ülésnek csupán három napirendi pontja volt, egy személyi ügyet érintő kiegészítéssel. A húsz fős testület 17 tagja megjelent a díszteremben, így a közgyűlés határozatképes volt.

A napirendek előtt Molnár Krisztián elnök beszámolt arról, hogy Salamon Béla teljesítette a vagyonyilatkozattal kapcsolatos kötelezettségét, illetve, hogy a NAV általi ellenőrzésnek megfelelt, a KOMA-nyilvántartásban szerepel így elfogadásra javasolják, mint a Megyei Közgyűlés új tagját. Az erről szóló két javaslatot a közgyűlés elfogadta, így az elnök bejelentette, Salamon Béla a következő gyűlésen leteszi az esküt, majd megkezdheti képviselői munkáját.

A Sükösd Tamás által vezetett bizottság az összes napirendi pontot elfogadta a közgyűlésen
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az első napirendi pont a 2021-2027- közötti Területfejlesztési Operatív Program Plusz forrásairól, illetve az induló keret kialakításáról szólt. Még csak most körvonalazódik a pontos helyzet, így például lehet, hogy a háromezer fő alatti települések bölcsőde programja kikerül a támogatottak köréből, de annyi már látható, hogy az indulókeret 67 milliárd lesz a 108 település számára, ebben természetesen benne van a két megyei jogú város is. Molnár hozzátette: -Ez az összeg még változhat, tekintve, hogy a korábbi ciklusban is 32 milliárd volt az induló keret, amiből 43 lett a végére, de az is lehet, hogy végül 45 milliárdban áll meg.

A második javaslat az Emberi Erőforrások Minisztériumának felhívásán való részvételről szólt, melynek értelmében a közgyűlés ellenszavazat nélkül elfogadta a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum támogatását.

A harmadik napirendi pont arról szólt, hogy a megyei közgyűlés a Biotrans Kft. által ismertetett „CseppetSem!” Programot elfogadja. A terv keretében a háztartásokban keletkező használt sütőolaj, sütőzsiradék országos és települési szintű szelektív gyűjtési rendszeréhez lehet díjmentesen csatlakozni, mivel egy liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A 2020. őszén megkezdett programhoz 2021. júliusig, országos szinten 866 település csatlakozott, ebből 58 Fejér megyei, illetve további 4 megyei település jelezte csatlakozási szándékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában