Frissen Fejérből

2021.08.11. 12:00

Most (is) szedhetők a gyógynövények

Az ember évszázadok óta ismeri és használja a különböző gyógynövényeket, amelyek hatásairól leginkább az állatokon és a magukon tapasztaltak alapján tanultak. A VOKE-ben Lencsés Rita, természetgyógyász, fitoterapeuta tartott érdekes, aktuális előadást kedden délután.

Borsányi Bea

Hasznos és praktikus ismerni legalább a szűkebb környékünkön szedhető gyógynövényeket. A képen Lencsés Rita

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az augusztus kiváló időszak, számos gyógynövény gyűjthető ezekben a hetekben, amelyeket aztán leggyakrabban szárítással tartósíthatunk a hűvösebb napokra. A tavaly ősszel megjelent Gyógynövények nyomában című kis könyv szerzője nemcsak beszélt, de be is mutatta ezeket az előadáson, így közel húszféle növény került szó szerint is terítékre a VOKE (Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület) székesfehérvári könyv­tárában.

A hallgatóság megnézhette és kézbe is vehette többek között az apróbojtorjánt, az aranyvesszőt, a csalánt, az összes ürömfajtát, de az ökörfarkkórót, az útifüvet, a diólevelet és a lómentát is megismerhette.

Hasznos és praktikus ismerni legalább a szűkebb környékünkön szedhető gyógynövényeket. A képen Lencsés Rita
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A gyógynövényszakértő, ahogy mindig, ezúttal is lelkesen osztotta meg tudását és többéves tapasztalatát a résztvevőkkel, akik hallhattak a bemutatott gyógynövények felhasználási lehetőségeiről is.

Az előadáson megismert növények – és egyben a könyv érdekessége is –, hogy mind­egyikük megtalálható és gyűjthető a környéken, így például a Bakonyban, a Vértesben, vagy akár a Velencei-hegységben.

Ugyanakkor a fitoterapeu­ta arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógynövények használatát sem szabad túlzásba vinni, ugyanis szinte mindegyiknek lehet kellemetlen, nem kívánt hatása is. Ezért rendszeres alkalmazásuk előtt érdemes szakemberrel konzultálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában