Frissen Fejérből

2021.08.25. 08:00

Megemlékeztek a mohácsi csatára Ercsiben

II. Lajos király mohácsi csatáig vezető útjára emlékeztek kedden a kisvárosban egy ünnepség keretén belül, ahol felsorakozott nyolc lovas huszár, hogy megtegye a közel 200 kilométeres szakaszt lóháton, melynek egyik állomása Ercsi volt.

Déri Brenda

A mohácsi csata emlékművénél mondott beszédet Szabó Tamás, Ercsi polgármestere

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

2016 óta rendszeresen fogadják azokat a lovas zarándokokat, akik végigjárják a tragikus végkimenetelű csatáig vezető királyi útvonalat. A jelenlévőket köszöntötte Lóth Gyula alezredes és Szabó Tamás polgármester is többek között.

Az alezredes beszédét néhány múltidéző gondolattal kezdte, majd a lovasoknak egyesével fejezte ki elismerését, ugyanis többségük már harmadik alkalommal teszi meg ezt a távot a megemlékezés alkalmából. A város nevében a polgármester is köszönetét nyilvánította ki a közreműködő szervezeteknek, a zarándokoknak és a jelenlévőknek.

A megye északkeleti szélén, a Duna jobb partján fekvő városban kedden délelőtt tartottak megemlékezést, melynek keretében az egykori II. Lajos király mohácsi csatáig vezető útjára emlékeztek.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Mindenki nagyon jól tudja, hogy volt egy gyermekkirályunk, akit 10 éves korában koronáztak királlyá, II. Lajosként lett a magyar trón örököse. Néhány évvel később fiatal kora és egyéb közrejátszó körülmények miatt sajnálatos módon végzetes kimenetele lett a mohácsi csatának. Sorsvesztő csatáról beszélünk, így ünneplés híján csak megemlékezhetünk róla. Bízom abban, hogy 2026-ban, az 500 éves évfordulón még többen jelen lehetünk, hogy együtt emlékezzünk.

A mohácsi csata emlékművénél mondott beszédet Szabó Tamás, Ercsi polgármestere
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezt követően Varga Tamás, a Duna–Dráva Nemzeti Park járőrszolgálatának vezetője fűzött hozzá néhány szót az elhangzottakhoz. A ceremónia zárásaként szalagot tűztek, majd Szeleczky Csaba plébános áldotta meg a lovasokat és útjukat, melynek célállomása Mohács, ahova augusztus 29-én érkeznek, az 1526-os csata évfordulójára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában