Frissen Fejérből

2021.08.26. 12:00

Komolyan fel kell készülniük a legnagyobb ünnepre a móriaknak

Szerdán kora délután megtartotta ülését a képviselő-testület. A városházán tartott tanácskozás során az egyre közeledő Móri bornapok rendezvénye, illetve a szervezéssel kapcsolatos részletek kidolgozása adta a legtöbb munkát a városvezetésnek.

Palocsai Jenő

Fenyves Péter: „Óriási megtiszteltetés, hogy nem született móri létemre élvezhettem, elnyerhettem az emberek bizalmát” Fotó: Hrubos Zsolt

Délután egykor nem kevesebb, mint 18 napirendnek futott neki a 12 tagból álló testületből megjelent 10 fő. A javaslatok túlnyomó többségét hozzászólás és vita nélkül elfogadta a grémium, ám az ötödik napirendi pont, vagyis a Móri bornapok lebonyolításával kapcsolatos javaslat miatt megtört a munka megszokott lendülete. Iván János képviselő módosító indítványt nyújtott be ezzel kapcsolatban, mely szerint, ha a zenés-táncos mulatságokat csak ilyen szigorú szabályok szerint lehet megszervezni, akkor inkább kerüljön az ünnep középpontjába az, ami eredetileg is volt, vagyis a móri bor, és talán akkor nem kell védettségi igazolványokat kérni a tömeg tagjaitól.

Taba Nikoletta jegyző ismertette a testülettel az ide vonatkozó jogszabályt, melynek értelmében akkor is kellene védettségi igazolvány az esemény látogatásához a méreténél fogva, ha nem lenne zenés-táncos.

Brichter Józsefné kérdezte, hogy megtörtént-e már az egyeztetés a Móri TDM és a Lamberg-kastély képviselőivel, hiszen ők sokat kivesznek a bornapi előkészületekből. A jegyző tájékoztatta a képviselőket, hogy már egyeztettek a két szervezettel.

Iván a móri boros kelyhek árát is kifogásolta. Ezzel kapcsolatban Bogyó Viktor, a pénzügyi bizottság elnöke elmondta, hogy 2016-ban volt először pohár, akkor 600 forint volt az ára. Az elmúlt 5 évben 200 forintot drágult, ezért lesz most 800 egy borospohár.

A hosszúra nyúlt vita végén a módosítást nem, de az eredeti javaslatot elfogadta a testület.

A Lamberg pincével kapcsolatos eszközbeszerzést is kifogásolta Iván, mondván, hogy ha minden forintért érdemes lehajolni, akkor nem érti, miért a 2,7 millió forinttal drágább ajánlat mellett döntött a testület? Horváth Lajos, a településfejlesztési bizottság elnöke elmondta, hogy volt több különbség is a két pályázó között. Emellett a súlyozás és a pontozás döntötte el, hogy ki nyeri meg a pályázatot. Az egyeztetéseket követően ezt a napirendet is elfogadták.

A hátralévő napirendi pontokat mindet elfogadták, igaz, az Ezerjó utcai életveszélyessé vált kerítés ügye is generált némi vitát. A kőkerítés ügye évek óta az asztalon van. Brichter Józsefné képviselő azt mondta: – Nem értem, mi közünk van egy kerítéshez? Miért Mór fizeti 100 százalékban a veszély megszüntetésének költségeit?

Fenyves Péter elmondta: – A veszélyhelyzet miatt egyetemleges kötelezettsége a városnak lépni ebben az ügyben. A tulajdonos mindentől elzárkózik, ám nekünk érdekünk, hogy egyrészt ne legyen belőle baleset, másrészt az is, hogy az város útját megtartsa a fal. Nem építünk kerítést, csak megszüntetjük az életveszélyes állapotot. Nem tudjuk még azt sem, hogy mi legyen a kővel, hiszen nem vihetjük el onnan, de nem is tehetjük le ott.

Felvetődött a gyakran betegeskedő gesztenyesor ügye is. Iván János jelezte, hogy újabb két fát kivágtak. A képviselő javasolta, hogy ha nem bírják ezek a gesztenyék a megváltozott körülményeket, az új klímát, akkor gondoskodni kell a kiváltásukról, hogy a város hangulata megmaradjon.

Az ígéret szerint a városgondnokság keres olyan, a betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákat, amiket ritkább permetezés mellett is életben lehet tartani a gesztenyesoron.

A Laroco Motorsport Klub a Vértes rally lebonyolításához kérte a város segítségét, illetve támogatását. A testület ezt is megszavazta, majd visszavonult a zárt ülésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában