Frissen Fejérből

2021.08.17. 07:45

Görög István ezredes tiszteletére zengett a Pákozdi induló!

Csakis a királyi úton járó emberek válhatnak a Szent István-emlékérem és -díj kitüntetettjeivé. Idén Görög István kapta meg az elismerést!

Majer Tamás

Görög István az elismeréssel, mögötte Spányi Antal, mellette Csurgai Horváth József és Radetzky Jenő

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A díjazott személyét már pénteken bejelentette Spányi Antal megyés püspök, a díj kuratóriumának elnöke és Csurgai Horváth József levéltár-igazgató. A nagyszabású díjátadó ceremónia hétfőn volt a Szent István Művelődési Házban.

A nagyszabású díjátadó ceremónia hétfőn zajlott. Az esemény végén a Helyőrségi Zenekar eljátszotta Ruff Tamás, a zenekar vezetőjének azt a szerzeményét, amelyet Görög István nyugalmazott ezredes felkérésére írt. Ez pedig nem más volt, mint a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) indulója, a Pákozdi toborzó! A képen Görög István egyértelműen a tetszés jelét mutatja.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Ismerjük fel, mint tette feladatát Szent István király a maga idejében! És mi is ismerjük fel a magunk idejében, mit kell tennünk! – fogalmazott ünnepi beszédében a püspök.

Görög István az elismeréssel, mögötte Spányi Antal, mellette Csurgai Horváth József és Radetzky Jenő
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Görög István felismerte feladatát!

– Közös nagy munka eredménye, ahogyan működik a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, ahol felnőtt látogatóink mellett évente sok ezer gyermeket fogadunk és ismertetünk meg a honvédelemmel. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének égisze alatt táboroztatunk, és várjuk a diákokat a Hazafiság Iskolájába. Elindult a Hazáért Körút, amely hitünk szerint már egy egész kistérséget fog össze. Mindig igyekeztük mozgósítani a környezetünket, s mert közösen jól dolgoztunk, kitüntetést kaptunk, mert ez mindannyiunk érdeme. Eljött ez a ritka állapot, de mivel egy darab kitüntetést adnak, azt én viselem, és büszkén teszem ezt – mondta lapunknak Görög István nyugalmazott ezredes.

 

A laudációt Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondta. Rámutatott, Görög István máig hű katonai esküjéhez, hiszen Magyarországot és a magyar embereket szolgálja, a honvédség és a civil társadalom jó kapcsolatán munkálkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában