Frissen Fejérből

2021.08.19. 07:05

Informatív és érdekes nyomozás a Romkertben

Nyomozással egybekötött kódfejtős játék várta az érdeklődőket tegnap a Nemzeti Emlékhelyen. Voltak, akik családilag vették nyakukba a Romkertet, más egyedül vágott neki az érdekességekkel teli felfedezőútnak.

Héjj Vivien

Bence és édesanyja, Pályi Kata komoly kutatómunkát végzett a játék során

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Izgalmas és informatív kalandozásban lehetett részük azoknak, akik szerdán a Nemzeti Emlékhelyet jelölték meg úti célul: a Szent István Király Múzeum munkatársai kódfejtős nyomozós játékkal várták az érdeklődőket, mely során a résztvevők bejárhatták a Romkertet, és értékes, érdekes tudás birtokába kerülhettek.

– A játék végigviszi a látogatót az egész romterületen. Idén 150 éve hunyt el az a régész, aki az első ásatásokat végezte itt, valamint 825 éve halt meg III. Béla király, akinek a sírját az 1848-as ásatáson megtalálta e szóban forgó régész – beszélt a játék tematikai apropójáról az esemény koordinátora, Kovács Dóra múzeumpedagógus. A részmegfejtések III. Béla sírleletei kapcsán tartalmaznak érdekes információkat, egyes kódok segítségével pedig a sírt felfedező régészt ismerhették meg közelebbről a nyomozók. A helyes részmegfejtések után a legprofibb kódfejtők a feladatsor fő megoldására is rájöttek.

Bence és édesanyja, Pályi Kata komoly kutatómunkát végzett a játék során
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kódok igen változatosak voltak, a Sherlock Holmes-féle táncoló emberkés feladvány mellett többek között morzekódok és betűeltolásos feladatok várták a vállalkozó szellemű kódfejtőket. Természetesen a feladatlaphoz egy térképmelléklet is tartozott, ami segített a feladatokhoz tartozó helyszínek beazonosításában, és abban, hogy egyetlen állomás se maradjon ki a játékos kalandozás során. A feladat megoldását egyelőre titokban tartjuk, hiszen aki cikkünk nyomán kedvet kapott a kódfejtős játékhoz, az ma délután 15 órától a Nemzeti Emlékhelyen maga is nyomozóvá válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában