Frissen Fejérből

2021.08.07. 07:30

Harminc éve áll már nyitva a baracsi faluház ajtaja

Pénteken már kora délután megkezdődött a mozgalmas, programokban gazdag hétvége Baracson a faluház előszületésnapi ünnepségével.

Baráth Eszter

Kulturális program a kultúrát átadó intézmény falai előtt

Fotó: Horváth László

A baracsi faluház ebben az esztendőben immár harmincadik éve áll a település szolgálatában közösségi programok, civil szervezetek működésének, sportkörök edzéseinek helyszíneként. A valódi évforduló viszont csak decemberben lesz, de a szervezők tartva a járvány esetleges negyedik hullámától és az amiatt bekövetkezhető korlátozásoktól, úgy döntöttek, az enyhe nyári délután tökéletes lesz az ünnepséghez.

A program kezdeteként helyi fiatalok mutatták meg zenei tehetségüket az összegyűlt nézőközönségnek. Ezt követően a hallgatóság visszarepülhetett az időben is, hiszen felelevenedtek a Faluház történetének fontos pontjai. A történet egészen addig nyúlik vissza, míg a településen élőkben és a község vezetőiben megszületett a gondolat a közösségi tér és a tornaterem felépítésére. A folyamat azonban nem ment könnyen, hiszen önerő és támogatás híján nehéz volt a feladat. A baracsi közösség viszont nem adta fel terveit, 1981-ben elkezdték a munkálatokat, majd az összefogásnak köszönhetően tíz évvel később, 1991-ben birtokba is vehették az elkészült faluházat. Azóta pedig a falak már több generáció emlékeit is őrzik, hiszen az elmúlt harminc esztendőben sok más mellett különböző klubok működtek, vetélkedők, mulatságok zajlottak, színházi előadás valósult meg és több családi rendezvényt is itt hívtak életre.

Kulturális program a kultúrát átadó intézmény falai előtt
Fotó: Horváth László

Várai Róbert, Baracs polgármestere köszöntőjében kiemelte, jó volt hallani, hogyan is készült el a faluház. A jelenlévőknek és a falu lakosságának további sok élményt kívánt az elkövetkezendő években, a közösségi térben megtartott rendezvények segítségével.

Az évforduló alkalmából a faluházban kiállítás is nyílt, ahol az érdeklődők számos korábbi rendezvény meghívóit, az ott készült, sok emléket rejtő és felelevenítő fényképeket tekinthetnek meg. Az emlékek mellett viszont helyt kaptak a településen élők alkotásai is, mint a különleges, horgolt csipkedíszek és a hímzések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában