Frissen Fejérből

2021.08.23. 07:20

Hála a hazáért életüket adó katonáknak! – Emlékművet avattak Csókakőn

A katona hazatért, s az út végén rá váró Jézus Krisztus megáldotta. Az azonban áldás minden bakának jár, aki valaha is vérét adta a magyar hazáért.

Borsányi Bea

2021.08.21. Hazatéró Katona szoborcsoport avató ünnepségét tartották Csókakőn a temető kapujában. A szobor az itt elesett névtelen katonáknak állít emléket. Csókakő. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Emlékművet avattak, de inkább emlékhelynek szánják a községben azt a helyet, ahová 1945-ben a helyiek 42 magyar, ma már az is tudható, hogy részben búcsi, részben székelyudvarhelyi katonát temettek, akiket a szovjetek a Libizai-keresztnél, pihenés közben támadtak meg és mészároltak le. Mivel a mészárlást követően a gyilkosok elvitték a magyar katonák dögcéduláit és azt később a csókakői bíró és jegyző személyes kérésére sem adták vissza, így ma sem tudni, kik nyugszanak név szerint az előbb átmeneti, majd az évtizedek múltán véglegessé vált sírban. A csókakőiek sokáig bíztak abban, hogy idővel ki tudják deríteni az elhantolt katonák személyazonosságát és haza tudják juttatni földi maradványaikat.

A síremlék nem csak az alatta nyugvó 42, név nélküli bakának állít emléket
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ám ahogy teltek az évek, erre egyre kisebb lett az esély. Végül az ezredforduló környékén síremléket is emeltek a temető mellett, de a kerítésen kívül fekvő sír fölé. Az akkor készült, 42 égbeszálló lelket szimbolizáló fa keresztet megtartották, mellé került az új alkotás: az úton hazafelé tartó katonákat, pontosabban a katonák lelkét Jézus Krisztus fogadja, előtte a lépcsőn éppen egy baka térdel.

 

Az emlékmű talapzatát az önkormányzat finanszírozta, Krisztus, valamint a térdelő katona szobra viszont közadakozásból készült és Endresz László keze munkáját dícséri. Az adománygyűjtést a Vértesalja Gyermekei nevű kör szervezte. Az avatás végén a szoborcsoportot Mórocz Tamás, bodajki pap áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában