1304 ingatlan tud rácsatlakozni

2021.08.06. 20:00

Friss információk a kulcsi szennyvízügyről

Lapunk korábban már beszámolt a kulcsi szennyvízberuházásról, most azonban újabb információkkal látott el minket a település polgármestere, Jobb Gyula.

Déri Brenda

A Kulcson található átemelőszivattyú a kiépített hálozat egyik eleme

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szennyvízelvezető hálózat üzemeltetésével kapcsolatos munkálatokat a DRV (Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.) végzi Kulcs Község Önkormányzata megbízásából. A munkafolyamatok Kulcs mellett Rácalmást és Dunaújvárost is érintik. Rácalmáson a korábbi szennyvíztisztító telep szennyvízátemelőként működik tovább, így mind a kulcsi, mind a rácalmási szennyvizet a dunaújvárosi szennyvíztelepre vezetik el. Dunaújváros esetében az északkeleti városrész bővülése és terjeszkedése miatt bővült a csatornahálózat, mivel az ott épült új belterületi ingatlanok még nincsenek a hálózatba kapcsolva.

A csatornahálózat kibővítésével megoldhatóvá válik a község szennyvizének biztonságos elhelyezése, megszüntethető a talajvíz szenynyezése és az ivóvízbázisok veszélyeztetése, ezen túl a környező felszíni és felszín alatt vizek minősége is nagyobb védelemnek örvendhet. A csatornabővítésnek köszönhetően a kulcsiaknak nem kell többé a vízhasználatból adódó szennyvíz egyedi tisztításának, vízgyűjtő ürítésének fáradságával és költségével foglalkozniuk, illetve a talajterhelési díj megfizetése sem utolsó a sorban.

A Kulcson található átemelőszivattyú a kiépített hálozat egyik eleme
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Nagy megkönnyebbülést jelent végre, hogy rácsatlakozhattunk a szennyvízhálózatra. Június 7-től ugyanis lehetőség nyílt a lakosság számára, hogy rákössenek a szennyvízcsatorna-hálózatra, ezáltal jelentősen csökkenhet a vízhasználatból adódó környezeti terhelés. Mind ez idáig a helyieknek nem volt más opciójuk a szennyvíz elszállítására csak a szippantós autó hívása. Voltak olyan családok, akiknek hetente kellett szippantást kérniük annak érdekében, hogy ne kövessenek el környezetvédelmi terhelést. Kulcs tekintetében rendkívül fontos volt számunkra, hogy a csatornázás minél előbb megtörténjen, mert ennek köszönhetően csökken a talajvíz szennyezése és javulnak az életkörülményeink is. 1304 ingatlan tud rácsatlakozni a csatornahálózatra, amelyet közel 500-an már meg is tettek. A házi szennyvízvezetékek kiépítése az ingatlantulajdonosok feladata volt. Ezt minden esetben bejelentési kötelezettség követte. Telefonon, e-mailben, személyesen vagy weboldalon keresztül tudták jelezni a készültségi fokot az ügyintézőinknek. Nagyon örülünk annak, hogy rengetegen vették igénybe az internetes ügyintézést, így gyorsabban és hatékonyabban tudtuk feldolgozni a bejelentéseket. Mindemellett persze nemcsak számunkra, de a lakosság számára is időhatékonyabb módszernek bizonyult és utazási költségekkel sem kellett számolniuk.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal megállapította az ideiglenes szennyvízszolgáltatás átmeneti díját, mely a nem lakosok számára megközelítőleg 561 forintba fog kerülni köbméterenként, még a lakosságnak rezsicsökkentett összeget, 362 forintot kell fizetnie. Ezen felül a vízterhelési díj kerül még felszámolásra, mellyel együtt 600, illetve 400 forint lesz az összköltség.

A polgármester azt is hozzátette, hogy a domborzati viszonyok miatt sok lakos házi szennyvízátemelő szivattyúrendszert épített ki, így ők még nem tudnak rákötni a szennyvízcsatornára, de folynak az ezzel kapcsolatos intézkedések, egyezkedések, és hamarosan megszületik a megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában