Frissen Fejérből

2021.08.17. 11:00

Fehérvár várja a jövő műszaki értelmiségijeit, a határon túlról is

Húsz diák érkezett a Felvidékről, a Délvidékről, Erdélyből és a Kárpátaljáról a XXXI. Kandó Kálmán Nyári Egyetemre.

Majer Tamás

Török Dániel (balra) a Vajdaságból érkezett, Törökfalu településről. Gépészetet hallgat a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán. Kipróbálta a polgármester székét a városházán

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Óbudai Egyetemen három évtizedes hagyomány már, hogy a határon túli magyar mérnök- és informatikushallgatók számára nyári egyetemet hirdetnek, ennek idén is az Alba Regia Műszaki Kar ad otthont a Kandó Alapítvánnyal közösen. Az esemény két fő szervezője Hajnal Éva kutatási dékánhelyettes, illetve Borbély József főiskolai docens. A városházán tartott megnyitó után Hajnal Éva lapunknak elmondta, már szombaton, augusztus 14-én kezdetét vette az idei nyári egyetem, s ugyancsak szombatig, augusztus 21-ig tart.

– A hétvégére lazább, ismerkedős programokat szerveztünk számukra. Szombaton este egy bográcsozást tartottunk, megérkezés után. Vasárnap délelőtt fehérvári városnézés volt soron, délután a Velencei-tó következett, kenutúrán vehettek részt a fiatalok – fogalmazott Hajnal Éva.

Török Dániel (balra) a Vajdaságból érkezett, Törökfalu településről. Gépészetet hallgat a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán. Kipróbálta a polgármester székét a városházán
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hétfőn kezdődtek el a szakmai programok, így ez volt a napja a hivatalos megnyitónak is. A hét egyik csúcspontja a keddi paksi kirándulás lesz: az atomerőművet látogatják meg az egyetemisták. Hazafelé Rétszilas felé térnek, hogy megnézzék a halastavaknál üzemelő napelemes, illetve zöldenergia-rendszereket. Csütörtökön Budapestre mennek, megnézik a Parlamentet.

A megnyitón elsőként felszólaló Seebauer Márta, az Óbudai Egyetem oktatási rektorhelyettese bemutatta az egyetemet. Felhívta a diákok figyelmét, lehetőségük nyílik a hallgatói mobilitás révén akár hosszabb vagy rövidebb időre visszatérni Fehérvárra. Biztatta őket arra, hogy akár mester- vagy másoddiplomás képzésre jelentkezzenek ide.

 

Cser-Palkovics András polgármester köszöntője után Györök György, a kar dékánja kívánt jó tanulást, ismeretszerzést a fiataloknak. A kurzuson húsz diák vesz részt: sokan jöttek a kolozsvári műszaki egyetemről és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláról, de más, határon túli magyar területekről is. Sőt, az egyik hallgató a németországi Karlsruhe egyetemén tanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában