Frissen Fejérből

2021.08.11. 10:34

Ennyibe került a végül be nem vezetett új buszmenetrend Fehérváron

Cser-Palkovics András közösségi oldalán számolt be a július 17-én életbe lépő, de végül be nem vezetett új fehérvári buszmenetrend költségeiről és arról, hogy ebből mi az, ami hasznosítható és mennyi a veszteség.

feol.hu

Új járatokkal, számozással kell megismerkedni. Szokni kell!

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Továbbá a polgármester felhívja a lakók figyelmét, hogy várják a javaslatokat a jelenleg érvényben lévő menetrend fejlesztéséhez, hisz az ígéretnek megfelelően szeretnék korrigálni, javítani. Az ötleteket a [email protected] e-mail címre illetve a polgármester bejegyzése alá kommentben várják!

Korlátlanul nem tudnak változtatni a hálózaton és a menetrenden, mert a Volánbusszal keretszerződésük van, mely behatárolja, hogy hány busz, buszvezető, egyéb erőforrás áll rendelkezésre. Arra viszont van lehetőség, hogy kisebb-nagyobb módosításokat tegyenek, egyszerűsítsék járatokat, igazítsanak a menetrendeken.

A polgármester közölte azt is, hogy az új – és végül be nem vezetett – buszmenetrend mennyibe került a városnak, és hogy ebből az összegből mennyi, ami most is hasznosítható befektetés és mennyi a veszteség.

- Az új menetrend előkészítése és bevezetése bruttó 46 582 702 forintba került. Ebből a következő tételeket tudjuk hasznosítani a jövőben: Az utasszámlálás adatait, mely 2 354 179 forintba került, a menetrendi koncepciókat, melyek kidolgozása szintén 2 354 179 forintba került, de magát a részletes mentrendtervezést is, amelyért 4 857 906 forintot fizetett az önkormányzat. Ezeket az adatokat és terveket arra is fel tudják használni a szakembereink, hogy a jelenlegi hálózatot fejlesszük, illetve pontosan lássuk a fejlesztési irányokat és lehetőségeket. Ezek mellett szintén nem vesztek kárba a legnagyobb tételt – 20 503 838 forintot jelentő – forgalomtechnikai, megálló (át)építési munkák sem. Korlátozott ideig (az év végéig) még tudja a lakosság használni az utazástervező felületet a honlapon, melynek fejlesztetése 6 223 000 forintba került, nyilván ez a tétel sajnos nem jelent hosszú távú befektetést – írja.

- Amit biztosan teljes veszteségként kell elkönyvelnünk, azok a grafikai, nyomdai beszerzések (a tájékoztató anyagokhoz) melyek 5 374 475 forintba kerültek, emellett pedig a beszerzett (bérelt?) mobilkonténerek és mosdók költségei is veszteségek jelentenek, 4 915 125 forintot. Összegezve tehát, a 46 és fél millió forintos összköltségből 10 289 600 forint az, amit teljes veszteségként kell elkönyvelnünk. 36 293 102 forint hosszabb távon is hasznosítható, tehát nem kárba veszett összeg. Az új menetrend – melynek elemeit így is hasznosítani tudjuk – bekerülési költsége a város éves költségvetésének (mely 75 milliárd 56 millió 363 ezer forint) 0,06 százaléka. Bár semmilyen veszteség, vagy meghiúsult projekt nem ideális, vagy kellemes, de kijelenthető, hogy az új mentrend semmilyen gazdasági kockázatot nem jelentett a város számára – zárja sorait Cser-Palkovics András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában