Frissen Fejérből

2021.08.30. 15:32

Emléktáblát avattak Karászi Kálmán tiszteletére Fehérváron

Karászi Kálmán születésének 100. évfordulóján avatták fel a tiszteletére állított emléktáblát a Közép–dunántúli Vízügyi Igazgatóság épülete előtt elterülő parkban, ami ezentúl a szakember nevét viseli majd.

Baráth Eszter

2021.08.30. Karász Kálmán emléktáblájának avatóját tartották a Fejér Megyei Vízügyi Igazgatóság előtti parkban, amel ezután Karász KálmánEmlékpark nevet veszi fel. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér Megyei hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az emléktába ünnepélyes avatásánál Csutiné Schleer Erzsébet, a Székesfehérvári Városszépítő és -védő Egyesület alelnöke beszédében emlékezett Karászi Kálmánra, valamint a vízügyi igazgatóság múltjára. – Abból az alkalomból vagyunk most együtt, hogy ezt a kis ligetet egy sokak által elismert, tisztelt és szeretett személyről nevezzük el születésének 100. évfordulóján – kezdte köszöntőjét Csutiné Schleer Erzsébet. Gondolatait azonban először a Közép–dunántúli Vízügyi Igazgatósággal és annak épületével kapcsolatban fogalmazta meg, kifejtve a terület fejlődését és az épületegyüttes létrejöttét. Kiemelte az intézményhez kötődő vízügyi szakembereket is, akiknek jelentős fejlődéseket köszönhet megyénk és a Dunántúl ezen a területen. Csutiné Schleer Erzsébet elmondta, a székesfehérvári városszépítő mozgalom első elindítójának Schmöltz Lipót tekinthető. – Mi most, pontosan 200 évvel Schmöltz Lipót nagylelkű gesztusa után az újkori városszépítő mozgalom emblematikus alakjának, Karászi Kálmánnak, a Székesfehérvári Városszépítő és -védő Egyesület első elnökének emlékét kívánjuk megőrizni – emelte ki az egyesület alelnöke.

 

Az emléktáblát Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója és Tóth Sándor, a Közép–dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese leplezte le. Ezt követően Karászi Kálmán tiszteletére koszorút helyezett el Tóth Sándor és Szlávik Lajos, a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke, valamint Szepes András, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara elnöke és Csutiné Schleer Erzsébet.

Az eseményt – melyen Karászi Kálmán leszármazottjai is részt vettek – emlékülés követte, amelyen köszöntőt mondott Láng István, Szlávik Lajos és Horváth Miklós Csaba Székesfehérvár Városüzemeltetési bizottságának elnöke. Ezt követően előadások hangzottak el, melyekkel felelevenítették Karászi Kálmán életútját és örökségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában