Frissen Fejérből

2021.08.18. 07:00

Átadták a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjat és más városi díjakat

Kedden ünnepi keretek között adták át a Deák Dénes Díjat, a Deák Dénes Ösztöndíjat, a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjat, valamint a városi elismeréseket.

Héjj Vivien

A Deák Dénes Ösztöndíjat Cser-Palkovics András polgármester és Gelencsér József, a kuratórium titkára adta át Dományi Virág művészettörténésznek

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A hagyományokhoz hűen idén is a Bory-várban adták át az ösztöndíjakat, elismeréseket. Az esemény kezdetén Cser-Palkovics András az ösztöndíjak jelentéséről, jelentőségéről szólt.

– Ezek valójában Fehérvárról, a mi városunkról, otthonunkról, annak szolgálatáról szólnak. Miközben átadjuk ezeket a díjakat, ösztöndíjakat, lehetőséget adunk arra, hogy Fehérvárért néhány hónapon keresztül „dolgozni lehessen”. Mindezekhez a gratuláció mellett köszönetnyilvánítás jár – fogalmazott a polgármester.

A Deák Dénes Ösztöndíjat Cser-Palkovics András polgármester és Gelencsér József, a kuratórium titkára adta át Dományi Virág művészettörténésznek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szokásoktól eltérően a jeles esemény az önkormányzat által alapított szakmai díjak kiosztásával kezdődött. Penna Regia Díjat kapott Kovács Szilvia műsorvezető, szerkesztő-riporter, a Fehérvár Televízió munkatársa. Magas színvonalon, emberséggel és empátiával végzett szakmai munkája elismeréseként Pro Caritate Albae Regiae Díjat vehetett át Kovács Andrea, a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény szakmai igazgatóhelyettese. Kiss Dorottya 2008 és 2021 között vezette A Szabadművelődés Házát és annak társintézményeit, ezt megelőzően művelődésszervezőként dolgozott: munkája elismeréseként Pro Cultura Albae Regiae Díjat kapott.

Székesfehérvár önkormányzata, születésének 100. évfordulóján posztumusz Fricsay Richárd Zenei Díjat adományozott Borovy Józsefnek, aki egész életét katonazenekari munkájának szentelte, nyugdíjba vonulását követően is aktívan részt vett a székesfehérvári zenei élet szervezésében.

 

A Deák Dénes Alapítvány Kuratóriuma Éry Kinga régész, antropológusnak Deák Dénes Díjat adományozott a Székesfehérvár történelmi múltja, különösen a Királyi Bazilika embertani leleteinek kutatása során végzett kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként. A Deák Dénes Ösztöndíjat ezúttal Dományi Virág művészettörténész kapta. Polgármesteri keretből támogatásban részesült Gergely Anna történész és Kusler Ágnes művészettörténész.

A Lánczos Kornél-Szekfű Gyula Ösztöndíjak átadása előtt Bobory Zoltán, a kuratórium elnöke szívvel-lélekkel teli munkát kívánt az ösztöndíjasoknak és azoknak is, akik ezúttal nem részesülhettek támogatásban.

Lánczos – Szekfű Ösztöndíjban részesült: Bakonyi István, Balajthy Ferenc, a „Hangoló” Kreatív Zenei Műhely, Gelencsér József, Györök Márk, Kneifel Imre, Kopiás Gabriella, László Zsolt, Majer Tamás, Majoros Róbert, Mits Márton, Nagy Veronika, Sajtos Lajos, Schattmann Ferenc, Ujma Prze­myslaw Péter, Vakler Lajos, Varga Gábor Farkas, Varga Mátyás Gábor, a Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és Vörös Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában