hosszúra nyúlt

2021.08.05. 07:45

Bál, mise és megemlékezés Isztiméren, az Anna-napi búcsún

A helyi plébániatemplom védelmezője Szent Anna, ezért az ő névnapját követő hétvégén van a búcsú, mely ebben az évben háromnapos rendezvénysorozattá vált. Volt jutalomosztás, megemlékezés, bál és persze mise, emellett hosszú kihagyás után volt sportélet is a községben.

Palocsai Jenő

Vasárnap reggel Anna-napi ünnepi búcsúmisével köszöntötték a védőszentet, majd a hívek gyülekezete kivonult a Szent Anna-plébániatemplom elé, ahol koszorúztak

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Nem mert túlságosan sok új programot beiktatni az önkormányzat az Anna-napi rendezvényébe, hiszen bizonytalan volt a helyzet és már hónapokkal korábban le kellett volna foglalni a szereplőket, illetve fellépőket, de azért mégsem olyan volt, mint a korábbi években, tudtuk meg Gömbösné Rostaházi Judittól.

– Pénteken a 30 éves jubileumát ünnepelte az Életet az Éveknek Nyugdíjas Klub, így este a sátorban száz fő, köztük a környező települések nyugdíjasklubjai is részt vettek az éjfélig tartó mulatságban.

A község vezetője hozzátette, nem ez volt az egyetlen újdonság idén. Hosszú éveken át nem volt sportesemény a faluban, így a lakosság rendkívül nyitott volt, vagyis a vártnál is jobban sikerült a helyiek és a színészek válogatottjának szombati összecsapása.

A régi hagyományok szerint vasárnap kellene tartani a búcsúbált, ám azok az idők elmúltak, amikor azt lehetett mondani: hétfőn még a fű se nő. Mivel senki sem kap szabadságot, ezért szombaton rendezték a bált, amiből mégis vasárnapi tánc lett, mert bár messze volt a hajnal, de három óra húszkor zárt csak a rendezvénysátor.

Vasárnap reggel Anna-napi ünnepi búcsúmisével köszöntötték a védőszentet, majd a hívek gyülekezete kivonult a Szent Anna-plébániatemplom elé, ahol koszorúztak
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A szombat egyik kiemelt eseménye volt az önkormányzati díjak, kitüntetések, elismerések átadása. Gömbösné elmondta, hogy az Isztimérért Emlékérmet a Fehér Ablak Kft. vezetője, Sipos Péter kapta. Ő több mint 25 éve ad munkát a helyi lakosok számára. A Pedagógiai díj tulajdonosa Magyarné Dénes Zsuzsanna lett, aki kiemelkedő óvodapedagógusi és óvodavezetői tevékenységéért és negyvenévi szolgálati idejéért kapta a kitüntetést.

Fotó: Borbély Bálint

A néptáncos Régi Ákos Isztimérért Díszoklevelet vehetett át, míg a Német Nemzetiségért Díjat Krausz Vendelné, Reichardt Jánosné és az Isztiméri Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület kapta. Ezt a díjat kifejezetten azok kapják, akik a nemzetiségi hagyományok megőrzéséért és a közösségért kiemelkedően tevékenykedtek.

Vasárnap reggel Anna-napi ünnepi búcsúmisével köszöntötték a védőszentet, majd a hívek gyülekezete kivonult a Szent Anna katolikus plébániatemplom elé, ahol koszorúztak. Elsőként az első és a második világháború emlékére állított katonaszobornál, majd a kitelepítési emlékmű előtt hajtottak fejet. Isztimér polgármestere a hallgatóságnak elmondta: – Mindenképpen kell emlékezni múltunkra, annak áldozataira és hőseire, de tegyük azért is, hogy többet semmilyen formában, semmilyen háború ne legyen.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A kitelepítés emlékművet az Isztiméri Német Nemzetiségi Önkormányzat állíttatta még 2018. július 28-án, és azóta minden évben megemlékeznek erről a borzalmas eseményről. Fiedler Albertné elnök így fogalmazott beszédében: – Azt gondolom, hogy a sebek előbb vagy utóbb begyógyulnak. Sajnos, ami már megtörtént, a múltat eltörölni nem lehet, de nem szabad elfelejteni sem, hogy a kitelepítés 66 családot 346 embert érintett csak Isztiméren. És azokat sem szabad elfelejteni, akiket a kitelepítettek helyére áttelepítettek, hiszen ők sem önként, szabad akaratukból jöttek, nekik is el kellett hagyni az otthonukat.

A mise és a főhajtás után hazament a település népe, hiszen várta őket a gőzölgő ünnepi ebéd, de még akkor sem volt vége a búcsúnak, mert vasárnap délután barokk koncertre várták a település lakóit és azok vendégeit a templomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában