Frissen Fejérből

2021.08.21. 10:00

A Szentháromság-kápolnánál gyűltek össze a nemzeti ünnep délutánján a mezőfalviak

A Szentháromság-kápolnánál gyűltek össze a nemzeti ünnep délutánján a mezőfalviak, hogy meghallgassák a polgármester beszédét, s hogy Kristofory Valter plébános mellett részt vegyenek az új kenyér felszentelésének szertartásán.

Majer Tamás

A plébános kért áldást az új kenyérre, melyet azután a polgármester szeletelt föl, a helyi leányok pedig mindenkinek kínáltak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nem nélkülözte a témafelvetéseket – történelmi távlatok, koronavírus, felmelegedés –, így sokszínű volt Márok Csaba polgármester ünnepi köszöntője. A történelmi áttekintés közepette, Géza fejedelemről szólva kifejtette, István apja jól látta, a jövő nem a harcokban, hanem a békés egymás mellett élésben van. – Géza békét teremtett a szomszédokkal, gyermekeit többségében velük házasította – mondta. – Amikor elődeink idejöttek a Kárpát-medencébe, rájöttek arra, hogy a békés egymás mellett élés csak a lehetséges út. Sajnos ezt mostanság egyre többen elfelejtik, pedig ezzel nem erősítik közösségünket, hanem éppen ellenkezőleg: megosztják és viszályt keltenek – fogalmazott. – Mindig azt mondtam, hogy egy szekér van, amit közösen, ha egy irányba húzunk vagy tolunk, képesek leszünk a fejlődésre – folytatta.

A plébános kért áldást az új kenyérre, melyet azután a polgármester
szeletelt föl, a helyi leányok pedig mindenkinek kínáltak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Istenünk, gondviselő Atyánk! Mindennap kértük tőled a mindennapi kenyeret, és ma, ez évben kapott ajándékodként oltárod, illetve eme asztalhoz kerül eme új kenyér. Hálánk jele, amikor reá Szent Fiad jelét rajzoljuk, és hálás szívvel, örömmel fogyasztjuk – mondta a pap. – Nemcsak kérni, de megköszönni is akarjuk a mai napon az új kenyeret néked, ki gondunkat viseled – folytatta Kristofory Valter plébános. – Hálát adunk mindazok munkájáért, akik szántottak, vetettek, arattak, szállítottak, őröltek, dagasztottak, sütöttek, hogy illatos ajándékod mindennap asztalunkra kerüljön. A településen színes programok előzték meg, illetve követték a kenyérszentelést: kispályás foci, néptánc-bemutató, gyermekfoglalkoztatók, zenés műsor; mindenki megtalálhatta a neki valót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában