partner és tánctudás sem szükségeltetik

2021.08.30. 20:00

A szenior örömtánc felüdíti a testet és a lelket

A szenior örömtánc egyszerre hat testre és lélekre. A klub tagjai már barátokká váltak, így a foglalkozásokon kívül is gyakran szerveznek közös programokat. Az ER-ZSU Szenior Örömtánc Klub vezetőivel beszélgettünk.

Héjj Vivien

Az örömtánc nem csak nevében hordozza a boldogságot, a foglalkozások mindig jó hangulatban telnek

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Barátnőkként ismerkedtek meg négy évvel ezelőtt Ottó Csabáné Erika és Máhr Lászlóné Zsuzsa a szenior örömtánc világával. Akkoriban még kevésbé volt ismert ez a mozgásforma, ők maguk is Csirmaz Szilviától, a szenior örömtánc magyarországi meghonosítójától tanulták a „mesterséget”. 2017-ben egy három modulos tanfolyam elvégzésével válhattak a mozgásforma oktatóivá. Így kezdődött az ER-ZSU Szenior Örömtánc Klub története.

A tánc jót tesz az ízületeknek, és a koordinációs készségnek is

– Együtt végeztük el a tanfolyamot, és közösen csináljuk az évi két-három továbbképzést is. Zsuzsival annyira összeforrtunk, hogy mi ketten vagyunk egyek, kiegészítjük egymást. – mesélt Ottó Csabáné Erika. – Mindenképp szerettük volna, hogy a tanulás után legyen egy kisebb csoport, akikkel együtt lehetünk, mert ennek a – nyugdíjas vagy nyugdíj közeli – korosztálynak szerintem nagyon hiányzott egy ilyen közösség. Olyan szinten közösségteremtő ereje van ennek a táncnak, hogy nagyon sok barátság szövődött itt, gyakran csinálunk közös programokat is.

Máhr Lászlóné Zsuzsa arról mesélt, az örömtánc híre hamar elterjedt. – Rájöttünk, hogy a legjobb reklám a szájhagyomány. Eljöttek, elmondták egymásnak, hogy mennyire jól érezték magukat, aztán hozták magukkal a szomszédasszonyt, a barátnőt, így gyarapodtunk. Először nem gondoltuk, hogy idáig fejlődünk. Eleinte csak a tánc idejére hoztuk össze a csoportot, de láttuk, hogy mennyire szeretik egymást a tagok, így már együtt járunk kirándulni és színházba is, de akárhová megyünk, minden programban benne van a tánc.

Az örömtánc nem csak nevében hordozza a boldogságot, a foglalkozások mindig jó hangulatban telnek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mi különbözteti meg a szenior örömtáncot a hagyományos táncoktól?

– Ide nem kell partner, nem kell tánctudás, csak egy üveg víz és egy váltócipő. Azt szoktam mondani, hogy még ritmusérzék sem kell. Kötött koreográfiával dolgozunk: először bemutatjuk a zenét, aztán a táncot. Kétszer-háromszor eltáncoljuk a rövid kis koreográfiákat, és amikor a többségnek már megy, akkor jöhet hozzá a zene is. Testet-lelket felüdít ez a mozgás. Nagyon jót tesz az ízületeknek, a koordinációs készségnek, és az egyensúlyérzéknek is. A táncnak gyógyító ereje van. – fogalmazott Ottó Csabáné, aki arról is beszélt, minden egyes órán új táncot tanulnak, ami nagy koncentrációt igényel, emellett nagy figyelmet fordítanak a már korábban megtanult tánclépések folyamatos ismétlésére is, így garantáltan tartalmasan telik a 90 perces óra.

– Nagyon sokféle koreográfiánk van. Vannak páros táncaink, blokktáncaink, körtáncunk, sortáncunk és ülőtáncunk is. Országos szinten is kevés a férfi tag, ez nálunk sincs másképp, így piros és kék szalagokkal jelezzük a férfi-női szerepeket a tánc során. – folytatta Ottó Csabáné. – Az ülőtánc kimondottan olyan embereknek van, akik mozgássérültek, kerekesszékben ülnek. A kéz és a láb mozgatásával, a jobb és a bal oldal koordinálásával ugyanúgy élvezetessé tehető számukra is a mozgás.

Ottó Csabáné Erika (képünkön) Máhr Lászlóné Zsuzsával közösen
vezeti a ER-ZSU Szenior Örömtánc Klubot
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Idősotthonokba is többször ellátogatott már a klub, mindig örömmel fogadták őket a bentlakók, akik mosollyal az arcukon tanultak meg néhány lépést. A táncok rendkívül változatosak: keringő, szamba, rumba, cha-cha-cha, csárdás és néptánc egyaránt megtalálható a repertoárban.

– Itt nem az a lényeg, hogy megtanuljuk a pontos lépéseket, hanem az, hogy mindenki a saját képességeihez mérten lelépkedje azt a pár figurát, és élvezze a zenét. – tette hozzá Ottó Csabáné.

Kiknek ajánlott az örömtánc? 50-től 100 éves korig bárkinek. Az ER-ZSU Szenior Örömtánc Klub legidősebb tagja 86 éves, de a táncosok korosztálya egyre inkább bővül. A mozgásforma kedvelői heti háromszor találkoznak, egy alkalommal jellemzően húsz-huszonhatan vannak.

– Fő célunk, hogy az egyedül élőket is bevonjuk, közösségi élményt adjunk nekik – foglalta össze Máhr Lászlóné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában