Frissen Fejérből

2021.07.25. 18:26

Tragacson tologatták a bálafesztiválozók a hölgycsapattagot a gyúrói falunapon

Kockabála, körbála, tragacs, gumicsizma – humor, falusi hangulat jellemzi a bálafesztiválokat, amelyet összekötöttek a falunappal, sok programmal színesítve. A főzőversenyen minden pörkölt kicsit más lett, s a gyerekeknek jártak leginkább kedvében.

Zsohár Melinda

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A bálafesztivál kitalálásában az kezdetektől benne volt a tősgyökeres Horváth Gyula jelenlegi polgármester, akkor még „csupán” közösségszervezés gyanánt. Idén tartottak tőle a segítőivel, hogy elmarad a színes esemény, mint tavaly, a pandémia miatt, de a falunappal összevonva villámgyorsan összerakták a hamisítatlan hangulathoz szükséges elemeket. A focipályán, az öltöző és tűzoltószertár a bázis, annak építésében is részt vett maga is, az édesapja is, sokan a helybéliek. Négy csapat indult a bálafesztivál versenyén, három férfi és egy nő összeállításban. Mit nő, hölgy! Őt tologatták a tragacson, de maga is részt vett a gumicsizmahajításban, a bálagurításban, a kukoricamorzsolásban. A győztes az Aranyásók különítmény lett, ezt a címet jövő évig büszkén viselik.

Horváth Gyula polgármester. A sok felajánlásnak köszönhetően igen gazdag programokkal szervezték meg a tavaly elmaradt fesztivált és falunapot
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A főzőverseny kilenc csapata pörköltet főzött bográcsban a versenykiírás szerint, a sertéshúst az önkormányzat bocsátotta rendelkezésre – a Gabik fantázianevű csapat lett a győztes a gondos kóstolás után. Kis eltérés mindig van a megszokott ételben, van, ahol köménymagot is tesznek bele, s volt, ahol paprikát és paradicsomot sem, ízlések és pofonok szerint. Minden elfogyott a végére, ez a lényeg.

Várják Nyertes zsuzsa művésznőt és a fellépőket a sátor alatt
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Az ercsi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) két nővér szakembere vérnyomást és cukorfokot mért, elmondásuk szerint mindig találnak ilyen alkalmakkor rejtőző beteget, akit orvoshoz irányítanak az első munkanapon.

Veres Zoltán pilóta bemutatót tartott
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A műsorvezető évek óta Éger L. László, a tágas területen azok is figyelemmel kísérhették a történéseket részletes és szellemes tudósítása nyomán, akik a tér másik pontján voltak. Fáradhatatlanul sütötték a vállalkozó szellemű és fizikai kitartással bíró asszonyok a palacsintát, lángost, ami ilyenkor népszerű, főtt a vadpörkölt, a gulyásleves.

A győztesek a bálafesztiváli trófeával

Támogatójegyért vehették meg a finomságokat, a bevétel az általános iskolának gyűlt össze. A lánchinta ingyen forgott, pontosabban az önkormányzat fedezte a menetet más egyebekkel együtt, mondta a polgármester, amit a felajánlóknak köszönhettek elsősorban.

 

A napsütés elől a szellős sátor alatt építették fel az alkalmi színpadot, Hársfalvi Mária művelődésszervező fogadta az érkező művészeket. Nyertes Zsuzsa hosszabb műsort adott repertoárjából. A gyúrói magánrepülőtér ajándéka egy repülőbemutató volt, Veres Zoltán pilóta adott ízelítőt a kis géppel a falunapozók felett. Este tíz után az éjszakába nyúlóan folytatták a legkitartóbbak a bálafesztivál és falunap zenés-táncos lezárását

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában