Frissen Fejérből

2021.07.17. 10:00

Talpraesett diákok választják az útépítő, vasútépítő és -fenntartó technikus képzést

„Csúcsszuper modellel nem mehetünk földútra, illetve szuper utakat minek építenénk szekérnek… Abszolút együtt jár a jármű a pályával, ez a vasútnál különösen igaz.”

Majer Tamás

A körforgalmak megtervezése, újragondolása is feladata lehet tanítványainak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A fentieket Szigeti-Szászné Nagy Csilla, a Jáky József Technikum oktatója, munkaközösség-vezetője mondta lapunknak; az iskola útépítő, vasútépítő és -fenntartó technikus képzéséről beszélgettünk vele. Az 5 éves képzés érettségivel és szakképzettség megszerzésével zárul.

A mostani korosztály szeret csinálni valamit

Szigeti-Szászné Nagy Csilla kérdésünkre elmondta, jellemzően olyan általános iskolás diákok választják ezt a szakot, akik úgy érzik, nem a gimnázium való nekik, illetve még nem tudják, hogy a felsőoktatásban is részt kívánnak-e venni, viszont van egy olyan egészséges tapraesettségük, érdeklődési területük, amely ehhez a szakmához kell. Az itt végzettekből akár művezetők, építésvezetők is válhatnak, s lehetnek tervezők segítői is, mely szintén egy jó lépcsőfok a feljebb lépéshez. Természetesen sokan továbbtanulnak aztán: műszaki egyetemi képzéseken folytatják. Arról, miért lehet egy képzésen belül tanítani az út-, illetve a vasútépítést, az oktató a következőket mondta. – Az biztos, hogy az alépítményt tekintve tökéletesen egyformák. És mindenütt a víz az úr. Azt el kell vezetni. Az, hogy utána egy zárt pályát építünk rá – ez az út – vagy egy nyitott pályát – ez a vasút –, az már majdnem mindegy. Majd az úthoz az utas ért, a vasúthoz a vasutas. Az biztos: előbb-utóbb keresztezni fogják egymást. Rengeteg csomópont van – fogalmazott.

A körforgalmak megtervezése, újragondolása is feladata lehet tanítványainak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Gyakorlat teszi a mestert

Ez egy elméleti képzés, az itt végzettek nemcsak végrehajtók lesznek, hanem középvezetői szinten irányítók, olyanok, akik kiosztják a munkát. Ugyanakkor kapnak építői, alapvetően burkolatépítői gyakorlati képzést is a Jákyban. – Szeretik. A mostani korosztály szeret csinálni valamit. Ez a csinálás, ez sarkalatos számukra – mondta a tanárnő. A gyakorlat további erősítéséhez duális partnereket, cégeket keres az intézmény. – Teljesen életközelivé válik a munkavédelem, a tűzvédelem, a balesetvédelem, a saját egyén védelme. A munkahelyi körülmények közötti gyakorlatelsajátítás biztos, hogy motiváló erő – fogalmazott. Szigeti-Szászné Nagy Csilla nézete szerint az építőiparban manapság oly gyorsan változó eljárásokkal, technológiákkal megfelelő utánanézéssel, célirányos keresésekkel lépést tart az oktatás, illetve mindezt nyomon követhetik és nyomon is követik a diákok.

Változó eszközök

Megint más téma, tesszük hozzá mi, hogy egyre változnak a közlekedésben szereplő eszközök, új rendszerek épülnek be, több az autó, változik a meghajtásuk. Terjednek a különféle járgányok is: a rollerek, másféle elektromos, néha játékszernek, máskor meg high-tech motornak tetsző kerekes szerkezetek is pörögnek az utakon, járdákon, kerékpársávokban. Ezeknek előbb-utóbb talán mind saját úthálózat kell, melyek újabb, eddig nem ismert, ezután kitalálandó csomóponttípusok kidolgozását, létrehozását kívánják meg a jövő út- és vasútépítő technikusaitól. Az ehhez szükséges gondolkodásmódot, rugalmasságot is a diákokba érdemes plántálni. Ez is a képzés része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában