Frissen Fejérből

2021.07.24. 12:00

Száz éve született a bicskei Tabódy István

A Sarokba szorított az Isten című dokumentumfilm vetítésével emlékeztek Tabódy Istvánra, a legendás recski papra a Kultúrkúriában. A száz éve született hős a diktatúrával szembeni ellenállás emblematikus alakja.

Zsohár Melinda

A Sarokba szorított az Isten című dokumentumfilm vetítése a Kultúrkúriában

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Tabódy István plébánosként 1987-től Bicskén szolgált, 2000-ben bekövetkezett haláláig a helyi katolikus egyházközség papjaként tette a mindennapi papi teendőket, noha a rendszerváltás után végre napvilágra kerülhetett emberi nagysága. Csaknem húsz évet raboskodott a kommunista-szocialista diktatúra börtöneiben, nem tudták megtörni sem szeretetét, sem az emberbe vetett hitét, egyházához való hűségét. Sarokba szorított az Isten címmel készült dokumentumfilm az életéről, ő maga adott hiteles beszámolót a kalandos, megrázó és példaértékű sors beteljesüléséről. A filmet Nagy Gábor, Dömötör György, Gulyás Buda, Horváth András, Koncz Béla, Maár Gyula, Pál Ödön, Sándor Katalin készítették, s a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár birtokában van – a századik születésnapon elővették az újra és újra katartikus élményt adó munkát.

A Sarokba szorított az Isten című dokumentumfilm vetítése a Kultúrkúriában
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A dzsentri családban nevelődött ifjú édesapja Vitéz Fekésházi Tabódi Tabódy Tibor országgyűlési képviselő volt, István fia a Ludovikát végezte el, huszár főhadnagyként került a frontra, megsebesült, megmenekült. A Honvédelmi Minisztérium lóügyi főosztályáról idézték be 1947-ben a hírhedt ÁVO-ra, s először hat és fél évet raboskodott. Megjárta Recsket, ezért nevezik a „recski papnak”, s több börtönt az országban. 1953-as szabadulása után ment a teológiára, 1958-ban pappá szentelték. Közben újra börtön, aztán még többször, összesen 19 évet töltött rács mögött, 1973-ban lökik ki utolsó büntetéséből az utcára. Kádár János pártfőtitkár Nyugaton azt állította, hogy Magyarországon már nincsenek politikai foglyok, amikor Tabódy még ült – néhány 56-ossal egyetemben. A legkeményebb jelleműek a puhuló diktatúrában is ellenségnek számítottak.

Székesfehérvár, Csabdi, Kisláng és végül Bicske plébánosaként, esperes, kanonoki címet viselve szolgált haláláig, katonai rangját is visszanyerte, halála után posztumusz vezérezredessé léptették elő. Szobrot is állított az önkormányzat a katolikus templom kertjében Tabódy Istvánnak, s tisztelői a mai napig emlegetik nevét. A városban az ő kezdeményezésére indult újra 1990 után a katolikus általános iskolai képzés a Szent László Általános Iskolában. Sokan őriznek személyes emlékeket Bicskén az életében legendássá vált igaz emberről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában