Irány az USA

2021.07.28. 07:00

Összegyűlt a pénz a kicsi Szaller Zoé műtétjére – Vízumra vár

Zoé rövidesen Amerikába utazik, ahol megműtik a kicsi lábát.

Tihanyi Tamás

Zoé a várakozás ideje alatt egészségesen fejlődik

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szaller Zoé egyik ultrahangos vizsgálata során észrevették, hogy a jobb lábán a szárkapocs­csont jóval rövidebb, mint amilyennek lennie kellene. Ráadásul amellett hogy a lába rövidebb, csak négy ujj van a jobb lábfejen, és a boka furcsán kifelé fordult. Szülei mindent elkövettek annak érdekében, hogy megoldást találjanak a problémára. Megtudták, hogy a „fibular hemimelia” elnevezésű rendellenességgel 40 ezerből egy gyermek születik, ez Magyarországon évente átlagosan csak két esetet jelent.

A budapesti ortopéd szakorvos több műtétet javasolt. Elmondta, hogy első lépésben a bokát kell beállítani rendes helyzetbe, amelynek következtében az várhatóan sajnos lemerevedik. Ezt követően, ahogy Zoé növekszik, a hosszkülönbség is nő a lábak között, ezért több csonthosszabbító műtétet kell elvégezni. Ezután az apa, Szollár Péter a közösségi hálón talált egy csoportot, amelynek tagjai olyan szülők, akiknek gyermeke ilyen rendellenességgel született. Így leltek rá Baltimore ortopédiai kórházára, és felvették a kapcsolatot egy ottani vezető gyermekortopéd-­orvossal. Shawn C. Standard megvizsgálta a röntgenfelvételeket, és az utolsó egyeztetés során azt írta az apának, hogy a láb jó klinikai állapotú, és az általuk végzett első beavatkozással közel teljes siker érhető el.

Az első műtétet Zoé kétéves koráig, azaz idén decemberig kell elvégezni, majd – az amerikai orvos véleménye szerint – egy további hosszabbító műtétre lesz szükség majd valamikor a gyermek 13-14 éves korában. A rendellenesség ritkasága miatt az egész világon kevés olyan egészségügyi intézmény van, amely célzottan foglalkozik ilyen betegség kezelésével. Szallerék céljuk, és annak érdekében, hogy másokon, hasonló problémával küzdő sorstársaikon segíthessenek, alapítványt hoztak létre.

Zoé a várakozás ideje alatt egészségesen fejlődik
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vízumra várva

– Jelenleg a hivatali ügyintézések fázisában vagyunk, vízumkérelmünk van elbírálás alatt. Ez az időszak is megterhelő, mert ebben a helyzetben kicsit türelmetlenebbek vagyunk – mondta lapunknak Zoé édesanyja, Szaller-Paksi Gyöngyi. – Sok-sok jószándékú ember segítségével a műtét összege már a rendelkezésünkre áll, a legjobb kezelést tudjuk biztosítani kislányunknak, és mégis várnunk kell. Ilyenkor az ember nem szeret várni!

A Baltimore-i kórháztól a vízum megszerzése után kapnak majd műtéti időpontot. Amerikai orvosuk augusztusi napot ajánlott a beavatkozásra.

– Zoé a várakozás ideje alatt egészségesen fejlődik – mondta örömmel Gyöngyi. – Igazi energiabomba baba, lassan elkoptatja a padlót a házban pici lába ellenére. Ő egyáltalán nem foglalkozik a lábai közötti különbséggel. Hetente kétszer járunk Dévény-tornára, és ennek is köszönhető, hogy a jobb lábának rendellenessége egyelőre nem okozott eltérést a gerincén, csípőjén. Sokat beszélünk neki a várható nagy útról, és van repülős könyve is, hogy lássa, mi vár rá. Azt, hogy a repülőn egyszerre sok ember lesz, néha már mondja is…

Kapcsolódó cikk:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-egyesult-allamokban-lesz-a-fehervari-zoe-elso-fontos-mutetje-4900000/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában