Frissen Fejérből

2021.07.18. 14:30

Óceánrepülős ünnepség Bicskén – légi bemutatóval egybekötve

Idén kilencven éve, hogy Magyar Sándor és Endresz György átrepülték az óceánt Justice for Hungary! feliratú, egymotoros Lockheed Sirius versenygépükkel. A Felcsút–Bicske–Újbarok melletti réten landoltak – ma itt áll az emlékművük, s itt tartanak ünnepséget évről évre a tiszteletükre.

Zsohár Melinda

Az óceánrepülők emlékműve melletti rét fölött bravúros repülésbemutatót rögtönzött Besenyei Péter sokszoros magyar bajnok pilótánk, számos nemzetközi cím birtokosa. Extra 300 nevű épített versenygépe hol szinte a földet súrolta, hol dugóhúzóként csavarodott a levegőben, föl-le emelkedett és zuhant villámsebesen. A Magyar Honvédség H145-ös Air busa Szolnokról érkezett, a nagy fekete helikopter a rozstábla szélén varázsolta el a gyerekeket, férfiakat. Magyar Sándor és Endresz György éppen 90 éve repülték át az Atlanti-óceánt Justice for Hungary! – Igazságot Magyarországnak! feliratú gépükkel. Rájuk emlékeztek egykori földet érésük helyszínén.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Új-Fundland közelében fekvő Harbor Grace repülőtérről emelkedett a magasba 1931. július 15-én, helyi idő szerint 17 óra 20 perckor a kis repülőgép, hogy leszállás nélkül Budapestig repüljön. Bár nem értek el Mátyásföldig, ez az igaz legenda mára ismert, mégis három világrekordot is felállítottak teljesítményükkel: az Atlanti-óceán leggyorsabb átrepülésével, a leghosszabb Amerika–Európa távval és az 5570 kilométeres távolság legrövidebb idő alatti megtételével.

Jávor Géza személyesen vette át az elismerést
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A pénteki ünnepségen Bálint Istvánné bicskei polgármester köszöntötte a résztvevőket, s elismerést nyújtott át a kilencvenesztendős Jávor Géza nyugalmazott pilótaoktatónak, aki Bicskén alapította meg a Magyar Sándor Repülő Egyesületet, s első­sorban neki köszönhető az emlékmű megvalósulása. A jó egészségnek örvendő közéleti ember kis sportrepülőtér építéséért küzd, s a tegnapi ünnepségen Tessely Zoltán országgyűlési képviselő támogatását ígérte e törekvésében. A képviselő utalt rá, hogy az ellenzék riogatja a lakosságot ez ügyben is, azt terjeszti, hogy nagy gépeket fogadó beruházást tervez a kormány, amely azonban nem igaz. A sportrepülőtér méltó emlékhely lehetne az óceánrepülőknek, s az örök fájdalmat jelentő trianoni igazságtalanságot is ébren tartaná a magyar szívekben.

Az óceánrepülők emlékműve melletti rét fölött bravúros repülésbemutatót rögtönzött Besenyei Péter sokszoros magyar bajnok pilótánk, számos nemzetközi cím birtokosa. Extra 300 nevű épített versenygépe hol szinte a földet súrolta, hol dugóhúzóként csavarodott a levegőben, föl-le emelkedett és zuhant villámsebesen. A Magyar Honvédség H145-ös Air busa Szolnokról érkezett, a nagy fekete helikopter a rozstábla szélén varázsolta el a gyerekeket, férfiakat.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megemlékezésen megjelent Koller József dandártábornok, a Magyar Honvédség szolnoki helikopterbázisának parancsnoka, Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, az első és egyetlen magyar űrhajós, valamint a környék polgármesterei.

 

Magyar János volt Malév-pilóta érdekes előadást tartott az akkori repülési technikáról, valamint az óceánrepülő magyar pilóták rendkívüli teljesítményéről. Az itt álló szép gránit emlékművet az emlékezés koszorúi borították el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában