Frissen Fejérből

2021.07.17. 11:00

Nehézségekkel élő fiatal felnőttek jártak a Dinnyési Parasztudvarban

Down- és Williams-szindrómás, valamint autista fiatal felnőttek ismerkedtek a hagyományos paraszti élettel és az őshonos állatokkal pénteken a Dinnyési Parasztudvarban.

Tihanyi Tamás

Az állat puszta közelsége is jó érzéseket kölcsönöz

Fotó: Tihanyi Tamás

Tizenöten érkeztek segítőikkel a fővárosból, hogy kikapcsolódjanak, és saját szemükkel láthassák, milyen környezetben élték mindennapjaikat nagyanyáink és nagyapáink a magyar vidéken. Az értelmi fogyatékosok fejlődését szolgáló magyar Down Alapítványtól olyan fiatal felnőttek látogattak a Velencei-tó mellé, akik kis segítséggel önállóan élnek, és a támogatott lakhatás lehetőségét veszik igénybe. A legtöbben már az első pillanattól kezdve boldogan szemlélték a Dinnyési Parasztudvar lakóit: a szamarat, a kiscsikókat, a malacokat, a kecskéket, a nyulakat, az aprójószágot vagy éppen a lusta teheneket. Ők egyébként ugyanúgy reagáltak az állatokra, mint akárki más: a többség nem érzett félelmet vagy szorongást, néhányan azonban – talán valamilyen régi, rossz emlék hatására – jóval tartózkodóbbak voltak.

Az állat puszta közelsége is jó érzéseket kölcsönöz
Fotó: Tihanyi Tamás

Azt már hosszú ideje tudják a szakemberek, hogy az állatok közelsége alapvetően jótékony hatással van azokra, akik valamilyen testi-lelki problémával küzdenek. A csoport tagjai között is volt egy olyan lány, aki korábban soha nem mert állathoz érni, ezúttal Dinnyésen azonban megtört a jég, és szinte elsírta magát örömében. A napot az omnibuszos utazás és a négy legbátrabb látogató lovaglása koronázta meg.

 

A megújult Dinnyési Parasztudvar ezekben a hetekben napközis jelleggel maga is táboroztat, miközben másutt szervezett ifjúsági táborokból fogadnak csoportokat, valamint érkeznek egyéni kirándulók. Ősztől aztán elsősorban iskolai osztályok és óvodáscsoportok tagjai népesítik majd be az állatok lakhelyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában