Frissen Fejérből

2021.07.02. 07:30

Méltón adták át a Tűzszerész Parkot Pákozdon

Csapatünnepe volt csütörtökön a tűzszerészeknek a katonai emlékparkban.

Tihanyi Tamás

Görög István, a létesítmény ügyvezetője is adott át elismeréseket

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az idén húszesztendős MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái csütörtökön először a Mészeg-hegyen, az obeliszk előtt sorakoztak fel, ahol meghallgatták Benkő Tibor honvédelmi miniszternek és Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagynak, a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntőlevelét. A tűzszerész katonák a kezdetektől fogva egyedi képességekkel, különleges szaktudással rendelkeznek, hazai műveleti feladataik mellett nemzetközi színtereken is hozzájárulnak a háború sújtotta területek törékeny békéjének fenntartásához, hangzott el. „Önök már nagyon sokszor kockáztatták életüket, testi épségüket bajtársaik és a civil lakosság védelme érdekében”, szólt a levél, kiemelve, hogy a tűzszerészek az év minden napján erőt, energiát nem kímélve óvják hazánk lakosságát a jórészt második világháborús, instabil robbanóeszközöktől az ország teljes területén, hadihajósaink pedig mindehhez támogatást, segítséget nyújtanak a vízben talált robbanótestek kiemelésénél.

Görög István, a létesítmény ügyvezetője is adott át elismeréseket
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt húsz évben közel ötvenezer alkalommal riasztották a tűzszerészeket, több mint hétszázezer robbanótestet semlegesítettek huszon­egyezer robbanás során. Sajnos tizenhárman életüket vesztették, hárman közülük 2006-ban Zámoly mellett haltak meg egy világháborús lőszer hatástalanítása közben.

 

Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az alakulat parancsnoka beszédében elmondta, évente átlagosan kétezer-kétezerötszáz bejelentés érkezik hozzájuk, a tűzszerészek a nap huszonnégy órájában dolgoznak, és ha kell, azonnal indulnak a riasztásra. (Azt mi tesszük hozzá, hogy nagyon sok a Fejér megyei eset, ennek oka, hogy a második világháború során három komolyabb hadművelet is érintette térségünket.)

A csütörtöki esemény rendhagyó volt abból a szempontból, hogy a csapatünnepet ezúttal a katonai emlékparkban rendezték, mert a köszöntőbeszédek elhangzása és elismerések átadása után hivatalosan is átadták a pákozdi létesítmény legújabb elemét, a Tűzszerész Parkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában