Frissen Fejérből

2021.07.19. 14:00

Elmaradt a kempingezők rohama a Velencei-tónál

A kétezres évek elején-közepén szinte egymást érték a német, holland lakókocsik a Velencei-tó környéki kempingekben. Vajon mi a helyzet most, a koronavírus után? Mernek-e jönni? Körbenéztünk a tóparton.

Déri Brenda

Balázs és Zoltán most három napot töltött a Drótszamár Kempingben. Ők visszajáró vendégek itt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Velence

Habár forgalom szempontjából eltérések voltak az egyes helyeken, összességében elmondható, hogy jelentősen lecsökkent mind a magyar, mind pedig a külföldi vendégek száma. Három kempingben néztünk körül, ezek közül egyedül a Drótszamárban találkoztunk egy német turistapárral.

A Velencén található kemping készséggel szolgált számunkra néhány számadattal. Ezekből kiderült, hogy már az elmúlt néhány évben is jelentősen lecsökkent a külföldi odaérkezők száma. Míg 10 évvel ezelőtt a forgalom mintegy 30 százalékát tették ki, addig ez a szám ma már csak öt százalék. A járványhelyzet óta ez a szám tovább csökkent 2-3 százalékra. Mint megtudtuk, tavaly csupán tíz-tizenöt olyan ember érkezett a határon túlról, akik huzamosabb időt töltöttek náluk. A többség ugyanis átutazóban, 1-1 éjszakára száll meg.

A néhány héttel ezelőtti halpusztulás után most már fokozatosan javul a helyzet, újra több az érkező vendég.

Kilátogatásunk során volt szerencsénk beszélgetni több ott tartózkodó vendéggel is, közülük egy fiatal pár érkezett Németországból, akik csak átutazóban – ahogy a kemping is mondta – töltöttek el egy éjszakát. Egy másik baráti társaság Németországban élő, egyébként magyar férfi tagja, Zoltán szerint a német turisták inkább az osztrák kempingeket részesítik előnyben, melynek nem feltétlenül csak a világjárvány az oka. Véleménye szerint az Ausztriában található kempinghelyek jóval felszereltebbek és karbantartottabbak. Állítását a mellette ülő székesfehérvári barátja, Balázs is megerősítette, aki már többszöri vendég a Drótszamárban. Ők egyébként visszajáró vendégek, most három napot töltenek itt.

Egy tatabányai házaspár a strand, direkt kutyák számára fenntartott részére érkezett, mint mondták, számukra megfelelőek az itt elérhető szolgáltatások, kutyáikkal most csak egy éjszakát maradnak.

Van kifejezetten kutyákkal érkezők számára elkülönített hely is
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A vendégek által megfogalmazott kritikáról megkérdeztük a kempinget, akik a következőt mondták:

– A kemping alvállalkozója heti rendszerességgel vágja a füvet, a vizesblokkokban próbál tisztaságot tartani. Sajnos azonban nem minden vendég használja rendeltetésszerűen a kemping értékeit. Éppen ezért sokszor többe kerül a javítás, mint amennyit a vendég kifizet egy éjszakára. Az alkalmazottak igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a vendégek igényeinek eleget tegyenek. Sajnálatos módon az elmúlt két év „nyeresége” nem engedi, hogy mindent felújítsunk, de a tél folyamán sor került a több mint 250 áramdoboz felújítására. Idén pedig a tervek szerint a közösségi zuhanyzók rendbetétele következik.

Agárd

Az agárdi Park Kempingnél is nagyjából hasonló a helyzet, ottjártunkkor a kemping területén lévő, lakókocsiknak, lakóautóknak és sátraknak fenntartott helyek nagy része üresen állt és betöltésre várt. A büfék közül jó néhány zárva volt. Itt már egyáltalán nem találkoztunk külföldi vendéggel, a tényt az ott dolgozó személyzet is megerősítette.

Vannak azonban hosszú távra érkezők is: egy idősebb budapesti hölgy örömmel állt velünk szóba. Mint megtudtuk, ők a férjével májusban érkeztek ide és hosszabb ideig, egészen a szezon végéig szeretnének maradni. Korábban a Római-part egyik kempinghelyén voltak állandó vendégek, de csak úgy, mint sok más, ez is megsínylette a koronavírust és bezárt. Így eljöttek ide, a Velencei-tóra. Jól érzik itt magukat, nyugalom van.

Régen egymást érték a lakóautók, most csak keveset láttunk
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Gárdony

Végül a gárdonyi Sirály Kemping forgalma felől érdeklődtünk, akik az előbbiekben leírtak mellett elmondták, hogy a külföldiek érkezését az is hátráltatta, hogy vendégeik sokszor nem voltak tisztában a beutazás feltételeivel. Legalábbis ez derült ki, amikor érdeklődtek a lehetőségekről a kempingtől. Nem tudták, hogy milyen szabályozások és korlátozások vonatkoznak rájuk, illetve melyek azok a kritériu­mok – uniós Covid-igazolvány, védettségi kártya, PCR-teszt –, amiket teljesíteniük kell a beutazás érdekében. Sok esetben ugyanis ellentmondásos információkat kaptak erről. Épp ezért sajnos sokan inkább otthon maradtak. Továbbá náluk is megfigyelhető a turisták átutazó szokása, 1-1 éjszakánál többet nemigen töltenek el. Ide elenyésző számban ugyan, de azért érkeztek német és szlovák turisták.

A kempingek üzemeltetői reménykednek abban, hogy a helyzet fokozatosan javul. Ők ezért mindent megtesznek, s mintha most már több lenne az érdeklődő telefonhívás is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában