Frissen Fejérből

2021.07.21. 14:00

Egészséges fa is szakadhat – A Horvát István lakótelep parkolójában álló kisautónak pechje volt

Áll egy pici olasz autó a Horvát István-lakótelep egyik parkolójában, még pontosabban a Horvát István utca 7. szám előtt. Horpadt a teteje, egyik ablakán nejlon. Nemrég leszakadt rá egy fa nagyobbacska ága.

Majer Tamás

Ez a kép fogadta az ominózus reggelen a lakótelepen és a szomszédos utcában élő lakosokat

Fotó: Majer Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nemcsak a konkrét esetről kérdeztük a környék házainak egyik közös képviselőjét, illetve Székesfehérvár Városgondnokságát, hanem arról is, hogy más mit tehet, ha reggel azt látja, dédelgetett autóját baj érte az éjjel. Persze legjobb eset a garázs, még parkolóház is van a városban, de az ilyesmi nem mindenki számára elérhető.

Egyed Attila közös képviselő tudomása szerint a konkrét ecetfára már négy éve kivágási engedélyt kaptak az illetékesek. – Már az aszfaltozás előtt ki kellett volna vágni, mert a fának a gyökérzete, az nem egy egyszerű gyökérzet, hanem egy több köbméteres tömb – mondta; 2017 végén kapott nagyobb felújítást a lakótelep, illetve az utcarész járda- és úthálózata.

A közös képviselő arról is beszélt, hogy a városgondnokságnak – kötelező módon – van felelősségbiztosítása, de az a vis maior helyzetekre nem terjed ki. Vagyis nagy vihar miatt leszakadó, kidőlő fa, ha rommá tör egy autót, aligha segít az említett biztosítás. A konkrét esetben nincsen szó éjszakai viharról.

A közös képviselő beszámolt olyan esetről is, amikor a városgondnokság munkatársai végigjárták az adott lakótelepet, s kivágták azokat a fákat, illetve eltávolították azokat a farészeket, amelyek feltétezhetően veszélyt okozhattak.

– Ha baj van, akkor nagyon gyorsan, nagyon szakszerűen végzik el a munkát, e tekintetben abszolút dicséret illeti őket – mondta szintén a városgondnokságról beszélve.

Ez a kép fogadta az ominózus reggelen a lakótelepen és a szomszédos utcában élő lakosokat
Fotó: Majer Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egyed Attila általánosságban mindenkit arra biztat, hogy használja a városgondnokság honlapján található hibabejelentő felületet, ha és amennyiben jártában-keltében olyasmit lát, ami veszélyeztetheti például a parkoló autókat vagy mást. Több szem többet lát. A jelzéseket pedig majd elbírálják a hozzáértők. Egyed tapasztalata szerint az ilyen bejelentéseket a városgondnokság igen hatékonyan szokta intézni. – Ezzel segítjük az ő munkájukat, és kvázi baleset- vagy kármegelőzést is teszünk. Ez egy nagyon helyes állampolgári viselkedés, szerintem – mondta a hibabejelentésről.

Kétféle dolog lehet

Székesfehérvár Városgondnoksága részéről előbb az ügyvezetőt, Bozai Istvánt kerestünk meg, aki Zákányi Tamás városüzemeltetési igazgatóhoz irányított bennünket. Az igazgató elmondta, ismeri a konkrét esetet, beszélgetésünk előtt rákérdezett a kollégáinál annak részleteire.

– Kétféle dolog lehet, vagy egészséges volt a fa, vagy beteg volt a fa. Minden olyan esetben, amikor beteg a fa, akkor elismerjük a felelősséget, minden olyan esetben, amikor egészséges a fa, akkor nem ismerjük el, mert nem tehetünk róla – mondta el előbb még általánosságban.

– Itt is ez történt, ennél az autónál. Ilyenkor kimennek a kertészek, akik szakemberek ebben, megvizsgálják, hogy a fa egészséges vagy nem, és ennek alapján születik egy döntés, amit a biztosító felé megírunk – mondta a konkrét eset kapcsán. – Itt nincs elismerve a felelősség, ennél a faleszakadásnál, mert egészséges volt a faág, ami leszakadt – felelte kapcsolódó kérdésünkre.

Zákányi Tamás azt nem tudta megmondani, hogy milyen ok miatt szakadt le a faág, ám mivel a fa egészséges, azt nem kell kivágni.

Az igazgató kifejtette, fontos, hogy a károsultak minden esetben kihívják a városgondnokság szakembereit, az útügyeletet, esetleg a tűzoltókat. Hasonlóan érdemes eljárni, mint kátyúkár esetén.

– Mindenképpen kérjenek helyszínelést! – kérte és tanácsolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában