Frissen Fejérből

2021.07.09. 17:05

Hivatalosan is átadták a pajtát Csákberényben

Megtörtént a várva várt pillanat, Vécsei László, a község polgármestere kevés szónoklattal, de annál nagyobb szeretettel avatta fel a tájház mögé épített, pontosabban fából ácsolt pajtát a Retyerutya tábor gyermekeinek.

Palocsai Jenő

A gyerekek figyelmét egész héten le tudták kötni, nem kellett se telefon nappal, se altatódal este

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bár már napok óta használja a hosszú múltra visszatekintő tábor a pajtát, csütörtökön hivatalosan is átadták az épületet a tájház udvarán. A 33 gyermek napjait színesítő önkéntesek színes programokkal, sok mozgással, kirándulással tarkított napokat biztosítanak a napközis tábor lelkes lakóinak.

Vécsei László elmondta: – A Nefelejcs Hagyományőrző Egyesület nyert ötmillió forintot egy pályázaton, kifejezetten a közösségi pajta építésére. A 15 méter hosszú, 7 méter széles ház építése során több darab százéves vörösfenyő gerendát is felhasználtunk. Ezen régi építőanyagok formáját még nem fűrésszel, hanem bárddal alakították ki a korabeli mesterek. A pályázati pénzből gyermekek által használható és pakolható kisméretű sörpadgarnitúrákat is vásároltunk és még van pár feladatunk a tető befejezésével és a parkosítással kapcsolatban. A több mint öt éve közösségi térként működő tájház is a Nefelejcs Egyesület pályázatának köszönhetően újult meg és most annak udvarára épült a Csákberényre egyébként kifejezetten jellemző pajta. A teljesen fából ácsolt épület autentikus alapanyagát úgy biztosították, hogy megvett a falu egy lábon álló csűrt, és annak sokat látott elemeiből készült el a tágas és szellős közösségi tér.

A gyerekek figyelmét egész héten le tudták kötni, nem kellett se telefon nappal, se altatódal este
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tájház a Nefelejcs kezelésében van, ők töltik meg tartalommal és élettel. Vezetőjük Sárfán Andrásné Irénke elmondta: – Egyesületünk igyekszik a régi dolgokat és azok értékét egy kicsit megőrizni, illetve főleg visszahozni, hogy a gyerekek a régen elmúlt időket is megismerjék, hiszen erről a tőről fakadtak. Ez most a 13. táborunk, ahol a hagyományainkat, a szokásainkat és a közvetlen környezetünket mutatjuk meg a hozzánk érkező gyerekeknek. Ebben nagy segítség a pajta, a tájház mögötti új közösségi tér.

Vécsei László rövid avatóbeszédét követően a néptánc és a népzene került a csillogó szemű gyermekek figyelmének központjába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában