Frissen Fejérből

2021.07.21. 16:30

Hazájukat szerető fiatalok kellenek

Nem kellett túlságosan sokáig várni arra, hogy a járvánnyal való küzdelem hónapjai után újra benépesüljön a Mészeg-hegyen a katonai emlékpark.

Tihanyi Tamás

A vakáció nem szünet a hazafias és honvédelmi nevelésben: a fiatalok jó célok jegyében táboroztak együtt

Fotó: HTBK

A hosszú kényszerszünet ideje alatt két újdonság is született a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen: felépült és értékes elemekkel kiegészült a második világháborús harcárok, valamint nemrégiben tűzszerész katonák jelenlétében ünnepélyes külsőségek mellett átadták a Tűzszerész kertet. E látványosságok biztosan sokakat vonzanak majd a nyárból és a várhatóan hosszú őszből hátralévő időszakban, ám a létesítmény nem csak történelmi és katonai bemutatókat kínál, hagyományosan fontos helyszíne a honvédelmi és hazafias nevelésnek is.

– A felnövekvő generációk nevelésében, a hazaszeretet kialakításában és megerősítésében, a hadtörténelem és a honvédelem iránti érdeklődés felkeltésében nem szabad szünetet tartani: ezt vallják a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének tagjai, valamint a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely munkatársai – mondta Oláh László, a létesítmény szakmai igazgatója. De nemcsak vallják, hanem tettekkel igazolják is ezt, hiszen a pandémia és a nyári vakáció időszakában számtalan módon igyekeztek és igyekeznek hatékonyan szolgálni a társadalom számára fontos célokat, s olyan programokat biztosítanak, amelyek élményszerűen közvetítik a gyermekek, fiatalok számára ezen ismereteket, érzéseket.

A vakáció nem szünet a hazafias és honvédelmi nevelésben: a fiatalok jó célok jegyében táboroztak együtt
Fotó: HTBK

A két szervezet összefogásának eredményei jól láthatóak. A járvány időszakában a kilencedik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat online változatát szinte a digitális oktatás bevezetésével együtt hirdették és rendezték meg sikeresen.

Ugyancsak a vírushelyzetre reagáltak, amikor – a Fejér Megyei Védelmi Bizottság támogatásával – hadtörténelmi jellegű kisfilmeket készítettek, amelyek a Hazafiság iskolája elnevezésű pedagógiai program kiegészítő elemeként segítik a tanulóifjúság történelmi és katonai ismereteinek bővítését. A nyári szünet időszakában sem tétlenkednek, hiszen a Velencén megrendezett, tizenegy napos ifjúsági honvédelmi tábort követően júliusban és augusztusban is egyhetes, hadtörténelmi-honvédelmi napközis táborokat szerveznek a katonai emlékparkban.

– A nyári honvédelmi táborokban összesen több mint száz gyermek részére biztosítjuk a hadtörténelemmel és a honvédelemmel való élményszerű találkozás lehetőségét, az izgalmas és tartalmas programokat – folytatta Oláh László. – Azt hiszem, ezt sikerrel tesszük, hiszen a résztvevők mindegyike úgy fogalmaz a táborok végén, hogy jövőre újra velünk lesznek, mi pedig szeretettel várjuk az érdeklődőket. A következő vakáció is sok izgalmas és tartalmas, honvédelmi programot kínál a fiataloknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában