Panamai segítő

2021.07.18. 10:00

Fernando és a marasztaló Velence

Fernando Calcagno Panamából érkezett Velencére: a Zöldliget Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium nyelvi önkéntese.

Tihanyi Tamás

Fernando végleg le akar telepedni Magyarországon

Fotó: Tihanyi Tamás

Milyen úton, indíttatással érkeztél hazánkba?

– Először 2006-ban jöttem Magyarországra, aztán egy év múlva visszatértem, ám amikor harmadszorra is ide utaztam, eldöntöttem, hosszabb távon maradok. Már négy éve élek itt, ami azért nem annyira hosszú idő, mint a bátyámé, aki 16 éve jött és magyar családja van. Határozott tervem, hogy bekapcsolódjak az iskolai munkába, mert nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni. Az a hosszú távú elképzelésem, hogy végleg letelepedem.

Angolt és spanyolt oktat az iskolában

Panamához képest milyen a mi hazánk?

– Sokat beszélgettem erről a bátyámmal és más panamaiakkal is, hiszen természetes, hogy az ember összehasonlítja azt a helyet, ahol él, azzal, ahonnan jött. Én három helyen éltem eddig hosszabban: Argentínában, az Egyesült Államokban és Panamában. Magyarország mindháromhoz képest sokkal jobb és nyugodtabb környezet.

Meglep, mert néha az a benyomásom, hogy tőlünk mindenki Amerikába vágyik…

– Én akárhányszor találkoztam és beszéltem erről másokkal, amikor az Egyesült Államokat Magyarországgal hasonlították össze, abból mindig Magyarország jött ki győztesen. Akikkel én beszéltem, azok Magyarországot többre tartották, bár igaz, hogy különböző emberek különböző dolgokat szeretnek és értékelnek.

Fernando végleg le akar telepedni Magyarországon
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mondanál részleteket?

– Ti, akik ebben a kultúrában nevelkedtek és itt éltek, nem veszitek észre, de mi, akik távolból érkezünk, azt látjuk, hogy a magyar mentalitás sokkal nyugodtabb, az ország pedig biztonságos. Itt a Velencei-tónál, vagy ha elutazom a Balatonhoz, kifejezetten biztonságban érzem magam, ha elmegyek otthonról, nem történik meg olyan, mint például Panamában nagy valószínűséggel, hogy elviszik mindenemet. Amit Magyarországon otthagysz, az ott is marad, Panamában ez nincs így. Tudom, hogy erről másként vélekednek a magyarok, és szoktak erről panaszkodni, de a közlekedés is sokkal jobb. Én légiutas-kísérő voltam, és tudom, hogy ha a magyarok látnák, mi történik a latin-amerikai országokban, igencsak átértékelnék az itteni a közlekedési morált.

Általánosságban mi a helyzet Panamában?

– Nálunk amerikai dollár a fizetőeszköz, amióta az eszemet tudom, ez így van. A környező országok pénze nem dollár, azért ha ott gazdasági baj történik, Panama akkor is erős tud maradni, ráadásul a csatorna léte is stabilan tartja a gazdaságot. De visszatérve az összehasonlításra: az oktatás területén is Magyarország sokkal előrébb áll, hiszen Panamában az állami iskolák nagyon gyengék, a magániskolák pedig megfizethetetlenek. Hasonló a meglátásom a lakhatás szempontjából: tudom, hogy Budapest drága, de ha valaki vidékre költözik, akkor sokkal megfizethetőbb lehetőségek adódnak, Panamában pedig ilyenek nincsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában