Frissen Fejérből

2021.07.07. 13:00

Fejér megye rejtett kincse a levendulamező

A lila virág, azaz a település egyik éke magáért beszél.

Szücs Zsuzska

Július 18-ig tartanak a keresztúri levendulanapok

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Sárkeresztúrra érkezve már az út mentén rengeteg levendulabokorral találkozhatunk. Ez nem véletlen. Csutiné Turi Ibolya polgármester hamar elárulta, szívügye ez a növény. Az elöljáró a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatóhelyettese, tanára és diákja volt, emiatt gyakran megfordult Pannonhalmán és Tihanyban, itt alakult ki az a szerelem, ami a levendulához fűzi.

– Olyan növényt kellett keresni a közmunkában, ami azt mutatja meg, hogy a semmiből is lehet valamit teremteni – mondta. A levendulás kialakítása először nem aratott osztatlan sikert, idővel azonban bebizonyosodott, hogy kiváló ötlet volt. Immár hét éve pompáznak a levendulasorok az önkormányzat mögötti területen. A közfoglalkoztatottak pedig – akármilyen nehéz is – szívesen dolgoznak ezzel a különleges növénnyel. Örömmel veszik ki a részüket a szüretből és a vendégfogadásból is. Egész évben kézi erővel munkálják meg az ültetvény területét. A fejlesztések pedig folyamatosak. Jelenleg is zajlik a tereprendezés, és egy hangár is épül az újonnan vásárolt aratógép számára. Itt kerül sor a learatott növény szárítására is. Emellett kialakítottak egy saját lepárlóüzemet: a szárított levendulát itt saját maguk olajjá tudják párolni. A további tervek között szerepel egyéb gyógynövények gondozása és feldolgozása. A cél a szolgáltatás kiépítése, mind az aratásban, mind a lepárlásban. A mezőn francia levendula található, a szemnek ezek a bokrok kecsegtetőbbek, mint az egyéb fajták.

Július 18-ig tartanak a keresztúri levendulanapok
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Július 1–18. között a Szedd magad! akció keretében bárkinek lehetősége van a virág szüretelésére. A rendezvény fő napján, július 10-én izgalmas programokkal várják a látogatókat; bemutatják az új levendulaarató gép működését is. Itt a szüret nem hatalmas fesztiválélménnyel, fényűző programokkal várja az érdeklődőket: bensőséges hangulat, hosszú beszélgetések, kézműves termékek és nyugalom jellemzik ezeket a napokat. A Sárkeresztúri Hangyák Szociális Szövetkezet az önkormányzat közfoglalkoztatási tevékenységére épül. A szoros együttműködés alapja a közfoglalkoztatás keretében megtermelt alapanyagok felvásárlást követő feldolgozása. Így készül levendulaolaj, -víz és levendulavirággal töltött párna is. Az alapanyagok feldolgozása, csomagolása és értékesítése mind helyi dolgos kezek munkája. A fejlődés vágya pedig folyamatos, újításokkal, pályázatokkal kívánnak tovább haladni az úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában