A bajorok ellen a döntetlen sosem elég!

2021.07.03. 08:39

Elég volt az elhallgatott múltból

A keleti frank király, a bajor herceg IV. Lajos vagy gyermek Lajos királysága döntő csatát indított a magyarság ellen 907-ben.

Nagy Zoltán Péter

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

A bajorok jelszava nem kevesebb volt, mint hogy „Pusztítsd el a magyart!”. Az akkori Nyugat-Európa támadást indított Árpád népe ellen, méghozzá a végső megsemmisítés égisze alatt. A Kárpát-medence népe a kegyetlen túlerőt erős szívvel fogadta Pozsonynál, és pokoli csapást mért a betolakodóra. A magyarok védelmi csatájában ott veszett a három keleti frank sereg többsége és az arisztokráciájuk színe-java, mintegy 19 főúr és főpap, köztük a hadjárat vezérei, Theotmár érsek és főkancellár, Luitpold és Sieghard bajor hercegek.

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

No, ez volt eleink első jegyzett háborúja a világ urai ellen. S az Isten úgy mérte ki ránk, hogy Mátyás királyunk halálát követően sorra jöttek az efféle „Pusztítsd el a magyart!” támadások. Még múlt századunk sem kímélt minket, s két világháborút zúdított e Földre, csak vesszen már végre a magyar. De az valahogy élni akart és élni akar. Némaság rejti a pozsonyi csatát, de magyar ember azt nem feledheti. Székelyföldön, Csíkcsomortánban a Kárpátok őre szobornál a székelység megemlékezett népünk első jegyzett csatájára, mellyel rendet tett több mint száz éven át Európában.

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

Valahogy a világ sírásra szeretné kényszeríteni a magyart, de nemcsak Mohácsunk, Világosunk, Trianonunk, Don-kanyarunk van, hanem Pozsonyunk, Székesfehérvárunk. Csíkcsomortánban a székelyek az egész világnak üzentek, s persze a véreiknek, a magyaroknak. E rövid videó erről ad számot. Értse a hallgatósága jól!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában