34. rész

2021.07.31. 07:00

Az én kedves kis falum: Nagykarácsony

Marhapásztorok, summások, cselédek építették az első tanyákat. Őszutón a rideg marhanyájakat áthozták a Dunán és Előszállás környékén legeltették egészen karácsonyig. Ekkor Karácsonyszálláson összegyűltek, és ünnepeltek.

Majer Tamás

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap (archív)

A Mezőföld szívében fekvő Nagykarácsony településképe érdekes kettősséget mutat. Egy tömbben elhelyezkedő központi részén egymással párhuzamos, egymásra merőleges utcák futnak. A falu ősi része, az egyutcás jellegű Szőlőhegy viszont szalagtelkes, oromfalas beépítésével a magyar falusi hagyomány egyik klasszikus példája.

Nagykarácsony 1992 óta már nem zsákfalu, akkor épült meg ugyanis a nevében és múltjával a Sóhordó utca folytatásaként, észak felé az az út, amely közelebb vitte a települést Mezőfalvához, illetve a Sárbogárdot és Mezőfalvát összekötő úthoz. Annak előtte csak délről, Előszállás felől, a 61. számú főút irányából volt megközelíthető és elhagyható a falu.

Fejér megyeszékhelye, Székesfehérvár viszonylag messze, több mint 50 kilométerre van innen, ám Fejér másik megyei jogú városa, Dunaújváros szinte szomszéd, mintegy 20 kilométerre található. A Tolna megyei Dunaföldvár városa még közelebb fekszik, autóval negyedóra alatt érhető el. Csend és nyugalom jellemzi a falut, szolid az átmenő forgalom.

A 1999. december 6-án átadott, karácsonyi motívumokkal díszített nagykarácsonyi postaépület cégére
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A ma ismert Nagykarácsony nagyon fiatal község. Telepes falu: a második világháború után – a földosztás reményében – számos Heves megyéből betelepülő család talált, alakított ki itt új otthont magának. Az úgynevezett Országos Földbirtokrendező Tanács 1945 nyarán jelölte ki a területet telepes községnek. Elsősorban Mátraderecskéről és Visznekről érkezett ide – egyes adatok szerint – összesen több mint 70 család. Az átköltözés 1946-ban történt meg, a telepesek magukkal hozhatták élelmiszerkészletüket, ingóságiakat. Kezdetben uradalmi épületekben helyezték őket el.

Tekintsünk az időben messzebbre! – A község története a Magyarországon megtelepedett kunok történetéhez kapcsolódik – olvasható a község honlapján. IV. Béla király uralkodása során, a tatárdúlás után a Kárpát-medencébe betelepített kunok egy része Előszállás, Karácsonyszállás és Perkáta térségében telepedett le. – Nagykarácsony történelme ezután azonos Magyarországéval. Törökdúlás, rombolás, újrakezdés sorozata jellemzi – fogalmaz a nagykaracsony.hu oldal. – Az 1702-es összeírás szerint Karatsonzallas mint falu szerepel. […] Marhapásztorok, summások, cselédek építették az első tanyákat. Őszutón a rideg marhanyájakat áthozták a Dunán és Előszállás környékén legeltettek egészen karácsonyig. Ekkor Karácsonyszálláson – Nagykarácsonyban – összegyűltek, és ünnepeltek – ismerteti a honlap. E szállások hivatalosan 1953-ban szűntek meg. Ekkoriban lett önálló község, ekkor kapta új nevét Nagykarácsony.

– Összefoglalóan azt mondhatjuk el falunk összképéről, vizuális megjelenéséről, hogy azt a természet, a táj, az abban élő, dolgozó ember nyoma, alkotásai határozzák meg – áll a település arculati kézikönyvében. – Első épületei is a mezőgazdálkodáshoz kapcsolódnak, egyszerű, szép arányú tömegek, melyek pontszerűen, stabilitást tükrözve jelennek meg a tájban. Napjainkra a kialakult belterület a hagyományos utcás faluképet mutatja, de ennek formai elemei, az épületek zárt tömege, kialakítása őrzi a pusztai építkezések szellemét – olvasható ugyanott.

A szőlőhegyi Kossuth utcában található levendulás ház a nyugalom szigete
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A mai településközponttól délre található a már említett Szőlőhegy; jelentősége bár egyre csökken, szépsége páratlan. Itt, a szőlőhegyi Kossuth utcában található a belépőjegy nélkül látogatható levendulás ház és birtok a nyugalom csodálatos szigete.

– A Szőlőhegy egyutcás, egyenletesen beépített területét a Nagykarácsonyi-vízfolyás partja határozza meg enyhén hajló vonalvezetéssel, az épületek mögött és azokkal szemben védőn emelkedő domboldalakkal – fogalmaz az arculati kézikönyv leírása.

1989-től a nagykarácsonyi hagyományok, kulturális örökség részévé vált a karácsonyi ünnepi bélyegzés és a Mikulás-ünnepségek. Igaz, az utóbbi években mindez megtorpant. Az először 1995-ben megnyitott Mikulásház – talán csak a járvány miatt? – egy ideje zárva már. S az ünnepi postai bélyegzés sem helyben, az 1999. december 6-án átadott, a település legjellemzőbb épített örökségének választott, karácsonyi motívumokkal díszített új postaépületben történik már. Tény mégis, hogy e két intézmény, szolgáltatás vitte messzire Nagykarácsony hírét.

Az először 1995-ben megnyitott Mikulásház – talán csak a járvány miatt? – egy ideje zárva már
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A falu, amely Erdélyre emlékeztet

Az általános iskola sokak számára meghatározó a faluban. Az iskola, amely tanít, nevel, otthon tart és közösséget teremt.

A faluban egymást követő generációk tanítója volt a 83 esztendős Nyuli Ferenc. 32 éven át igazgatóhelyettesként is dolgozott a helyi iskolában. Kémiát, technikát, s utóbbi részeként kertművelést is tanított. Három éve pedig hivatalosan is Nagykarácsony díszpolgára lett.

Nyuli Ferenc
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Én ide születtem, már 20 éve itt lakom Nagykarácsonyban. Ide jártam óvodába, iskolába – mondta Pinke Kata. – Az általános iskola meghatározó hely volt számomra, máig tartó barátságokat kötöttem ott – tette hozzá.

Kata jelenleg a Pécsi Tudományegyetem hallgatója. Tanító lesz. Már van is egy szerződése a nagykarácsonyi Szent Miklós Általános Iskolát fenntartó Székesfehérvári Egyházmegyével, miszerint, ha végez, itt, saját korábbi iskolájában kezdi el pedagógusi munkáját. Otthon kíván maradni, boldogulni! Kata nem mellesleg a helyi ifjúsági klub vezetője is, olyan programok létrehozása a céljuk, ahol fiatalok és örökifjak együtt tölthetik el a szabadidejüket.

Pinke Kata
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Boni Linda és férje 17 éve él Nagykarácsonyban. Mindketten Erdélyből, Marosvásárhelyről származnak, bár nem ott, hanem Budapesten ismerkedtek össze. Közös életük helyszínéül Nagykarácsonyt választották. Miért? Emlékeztette őket szülőföldjükre!

– Sokáig kerestük, hogy hol települjünk le, aztán 17 éve, puszta véletlenségből idetévedtünk. Itt úgy éreztem, hogy na, hazaértünk – idézte föl az azóta sem múló érzést.

Boni Linda
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Boni Lindáék Nagykarácsony Szőlőhegy nevű déli részén laknak, a település e különleges szeglete emlékeztette őt Erdélyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában