A biztonság felülírja

2021.07.14. 14:00

A tulaj feladata a gallyazás, de az E.ON is elvégzi

Életvédelmi és üzembiztonsági okokból a villamos vezetékek környezetében szükség van a növényzet rendszeres gondozására, a gallyazás évenkénti elvégzésére. A közterületen lévő fák gallyazásának szabályozása pontosan előírja, hogy milyen vezetéktípusnál hány méterig szükséges alulról és oldalirányban visszavágni, gallyazni a fákat. A „művelet” célja, hogy a növényzet a villamos hálózat biztonsági övezetének határát ne érje el, veszélyes közelség ne alakuljon ki.

V. Varga József

A terület zavartalan áramellátása miatt is szükséges munka ez

Fotó: FMH-Archív

Az E.ON eddig ingyenesen levágta a vezetékeket veszélyeztető fák ágait, most már fizetős a történet – fehérvári olvasónk így hallotta a minap. Arra kérte lapunk szerkesztőségét: járjunk utána.

Valóban fizetős a szolgáltatás? Egyáltalán szolgáltatás-e? Mi a helyes eljárás, mi a teendő? – ezt firtattuk az áramszolgáltatótól.

– A társaság változatlanul átvállalja a villamos hálózat közelében lévő gallyazások költségét – a konkrét kérdésre vonatkozóan Patócs Renáta, az E.ON Hungária Zrt. sajtószóvivője megnyugtató választ adott. A gallyazással kapcsolatos hasznos információk megosztásával kapcsolatosan viszont hangsúlyozta: a témával való ismételt foglalkozás felettébb aktuális az utóbbi hetek viharos, szeles időjárása miatt.

Amit a gallyazási munkákról általánosságban tudni érdemes

Székesfehérváron az önkormányzat és az E.ON megbízásából is folyamatos a munkavégzés. Az elmúlt egykét hétben többször is gondot okozott a viharos, szeles időjárás. Ilyenkor a védőtávolságon kívüli faágakat hozzácsaphatja a szél a villamos vezetékekhez, nagyobb ágak törhetnek le, nem ritkán fákat csavar ki tövestől a szél – ez sok családnál okoz súlyos károkat, az áramszolgáltatásban pedig üzemzavarokat. Az önkormányzat és a szolgáltató szakemberei szeretnék megelőzni ezeket az eseteket, és ebben a tulajdonosok segítségét is kérik.

Életvédelmi és üzembiztonsági okokból a villamos vezetékek környezetében szükség van a növényzet rendszeres gondozására, a gallyazás évenkénti elvégzésére. A közterületen lévő fák gallyazásának szabályozása pontosan előírja, hogy milyen vezetéktípusnál hány méterig szükséges alulról és oldalirányban visszavágni, gallyazni a fákat.

A terület zavartalan áramellátása miatt is szükséges munka ez
Fotó: FMH-Archív

A törvényi szabályozás szerint a vezetékek közelében lévő növényzetet az ingatlantulajdonosoknak (önkormányzatoknak vagy magánszemélyeknek) kell rendszeresen gondoznia! Erre minden évben, a kerti munkák indulásakor felhívják a figyelmet. Amennyiben ez nem történik meg, az E.ON szerződött vállalkozóval, saját költségére végezteti el a gallyazást, hiszen az élet- és vagyonbiztonság, valamint a folyamatos áramellátás feltételeinek megteremtése kötelességük.

A gallyazás alapvetően az ingatlantulajdonosok feladat

Ha a fák a villamos vezetékek közelében nőttek, veszélyeztetik a biztonságos áramellátást és az élet- és vagyonbiztonságot. Amint már írtuk: a gallyazás alapvetően az ingatlantulajdonosok feladata, az E.ON akkor végezteti el a munkát, ha ők nem teszik meg. A munkát a szolgáltató megbízott alvállalkozói ütemterv alapján végzik, de bejelentés vagy üzemzavar esetén soron kívül is dolgoznak. A megyeszékhelyen az E.ON a városgondnoksággal kötött szerződést, ők állnak közvetlenül kapcsolatban az ügyfelekkel. Ha az ügyfél az elektromos hálózat biztonsági övezetéhez nem tartozó, attól távolabb eső fáknál is igényel gallyazást, a partnerük (a saját üzletszabályzata szerint kalkulált áron) vállalkozási tevékenységként kiszámlázza az elvégzett munkát. Ez minden esetben egyedi megállapodást jelent az ügyféllel.

– Azokat a tulajdonosokat, akik a törvényi szabályozásnak megfelelően maguk végzik a gallyazást saját fájukon a villamos hálózat közelében, arra kérjük, hogy ezt előtte mindenképpen jelezzék felénk! Amennyiben ugyanis az ágak veszélyes közelségben vannak a vezetékekhez, az E.ON a munkák idejére térítésmentesen áramtalanítja az adott vezetékszakaszt, így biztonságosan lehet metszeni az ágakat – tette hozzá Patócs Renáta. – Köszönettel tartozunk minden telektulajdonosnak, aki a növényzet metszését saját maga végzi, mert ezzel hozzájárul a terület zavartalan áramellátásához!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában