Frissen Fejérből

2021.07.03. 07:20

A kerékpárszállítás nem jog, lehetőség

A kerékpáros turizmus népszerűsége továbbra is töretlen, egyre többen választják a közösségi közlekedést biciklitúráik kiindulópontjának megközelítéséhez. Utánajártunk, kerékpárunkat milyen feltételekkel utaztathatjuk a tömegközlekedési eszközökön.

Héjj Vivien

A helyi járat nem ideális kerékpárszállításra

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A MÁV–Volán-csoport tájé­koztatása szerint a vállalat folyamatosan arra törekszik, hogy a kerékpáros utasok számára jobb és bővebb szolgáltatást nyújtson. A vasúton már bevált a bicikliszállítás, június 16. óta pedig tesztjelleggel a Volánbusz egyes autóbuszjáratain is magunkkal vihetjük kerékpárunkat.

Ami a vasúti közlekedést illeti, érdemes előre tájékozódni arról, hogy az általunk igénybe vett szerelvényen szállítható-e kétkerekű jármű. Ezt a menetrendben piktogram is jelzi. Ahol az megengedett, egy utas egy darab, legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos segítőmotorral felszerelt kerékpárt vihet magával. 12 évesnél fiatalabb gyermek a kerékpárját csak felnőtt kíséretében viheti fel a vonatra. Ha a kerékpár kereke 20 collnál nagyobb, az utas csak kerékpárviteldíj megfizetése mellett veheti igénybe a szolgáltatást. A kerékpárjegyet akkor is meg kell vásárolni, ha az utas szétszereli a kerékpárját, de a részeket egyazon utazás során szállítja.

Szállítás az autóbuszokon

Ami az autóbuszokat illeti, megkerestük a Volánbusz Zrt.-t, hogy megtudjuk, a megyén belül a kerékpárszállítás tekintetében milyen lehetőségei vannak az utazóközön­ségnek.

– Fejér megyét érintően elsősorban az országos besorolású – poggyásztérrel rendelkező – járatainkon szállítható kizárólag összecsukható kerékpár a kapacitás erejéig, az útipoggyász szállítására vonatkozó feltételek és díjszabás szerint. A poggyásztérrel nem rendelkező regionális járatokon, illetve a székesfehérvári helyi járatainkon kerékpárszállításra nincs lehetőség – tájékoztatta lapunkat a busztársaság.

A helyi járat nem ideális kerékpárszállításra
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Országosan elmondható, hogy a Volánbusz kerékpárszállításra alkalmas járatain összesen három darab, utasonként egy kerékpár szállítható, melynek súlya nem haladhatja meg a 20 kilogrammot. A kerékpár kizárólag normál férfi- vagy női vázkialakítású lehet, legfeljebb 60 milliméter vázátmérővel. Itt tandem, elektromos és háromkerekű kerékpárok szállítására nincs lehetőség. A kerékpárszállítási szolgáltatás igénybevétele csak elővételi menetjegy birtokában lehetséges.

Ajánlások kerékpárral utazáshoz

A kétkerekűek szállításával kapcsolatban a Magyar Kerékpáros Klub is megfogalmazott néhány ajánlást. Mint honlapjukon írják, a kerékpárszállítás nem joga a kerékpárral érkező utasnak, csak lehetősége. Ha kevés hely áll rendelkezésre a kerékpár szállításához, akkor ne felejtsük el: a buszvezető dönt. Ha kerekesszék és babakocsi is vár az utazásra, akkor adjuk meg nekik az elsőbbséget, és ha nem férünk fel, várjuk meg türelmesen a következő induló járatot. Az utazás során figyelembe kell venni a többi utas érdekeit: nem pakolhatjuk úgy a kerékpárunkat, hogy az a le- és felszállást akadályozza, vagy mások utazás közbeni biztonságát veszélyeztesse. Kerékpárunkat minden járművön úgy kell elhelyezni, hogy minél kisebb helyen minél több kerékpárt lehessen tárolni – lehetőleg leszállási sorrendben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában