Frissen Fejérből

2021.06.26. 07:15

Évszázadok után újra zarándokhely lehet Székesfehérvár és az egyházmegye

Szombaton 18 órakor nyílik meg a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont. Pénteken egy, a sajtó szűk köre számára nyilvános elő-megnyitón vehetett részt a Fejér Megyei Hírlap.

Majer Tamás

– A leginkább izgalmas darab, gyakorlatilag a sztárja ennek a kiállításnak, Károly Róbert síremlékéből származik – mondta, és mutatta Smohay András igazgató a kőtárban

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Ha az emberiség új hajnalt vár, s nem akar éjben irányt vesztve botorkálni, oda kell zarándokolnia, hol megtanul a végtelenbe látni, s az örökkévalóságra törni – Prohászka Ottokár szavai A Magyar Szent Család nyomában zarándokút most nyíló Lakatos utcai látogatóközpontjának kiállítóterében díszítik a falat.

– Végre elérkezett ez a nap – kezdte ünnepi szavait Spányi Antal megyéspüspök pénteken, a sajtó előtt –, itt állunk, ennek a nagyon szép, a város egyik ikonikus épületévé alakult látogatóközpontnak a megnyitása alkalmából – mondta. – Látogatóbaráttá tettük a Püspöki Palotát is, felújítottuk a volt ferences rendházat, amely az Egyházmegyei Múzeumnak ad helyet. Akadálymentessé tettük Szent István Hitoktatási és Művelődési Házat. Bodajkon – Magyarország legrégibb kegyhelyén – egy zarándokszállást hoztunk létre. A kegyhelyet kibővítettük, felújítottuk. Vértessomlón, a zarándokút a másik végpontján pedig tematikus játszóteret építettünk.

A látogatóközpont kiállítóterében képernyők, kivetítők képei uralkodnak
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Az üzenet, amit ebben a házban őrzünk – tért vissza gondolatban is a látogatóközponthoz a püspök –, ezeréves. Egyidős a magyar kereszténységgel. Amikor Imre meghalt, István itt temettette el a szomszédban, azon a helyen, amit ő építtetett, a bazilikában. Szent Imre sírja Európa-szerte híres és nagyon jelentős zarándokhely lett, ide tömegek vándoroltak, ezen a helyen csodák történtek Szent Imre közbenjárására – fogalmazott. – Szent István halála és a történelmi viszontagságok, törökdúlások után, e zarándoklatok megszakadtak. Komoly erőfeszítések történtek a múltban, hogy Székesfehérvár újra zarándokközponttá válhasson. Igazából nem sikerült senkinek. Nekünk azonban megadatott a lehetőség, hogy ezt megvalósítsuk, elődeink törekvését befejezzük. Az újjászervezett zarándokúttal az első magyar szent család – Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre – jelenlétét próbáljuk tudatosítani az emberek lelkében. Jöjjenek, hogy a Magyar Szent Család ereklyéinek jelenlétében részesedhessenek Isten áldásában! – mondta.

Ezen a helyen csodák történtek, idézte fel Spányi Antal megyés püspök
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ereklyék a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban vannak. Ennek az intézménynek az igazgatója, Smohay András elevenítette fel az építkezés, fejlesztés történetét. 2016-ban nyújtották be a pályázatukat. A Magyar Szent Család nyomában zarándokút megvalósítására – részben európai uniós, részben hazai forrásból – másfél milliárd forint támogatást nyert el az egyházmegye. Gutowski Robert építész tervezte meg a látogatóközpontot. Smohay felidézte, egy, a kivitelezést megelőző teljes felületű régészeti feltárás során derült ki, hogy a telken található az a Monostor-bástya, amely az 1601. és 1602. évi török-keresztény csaták során oly’ jelentős szerepet játszott. A bástya falait az 1601-ben fölrobbant bazilika köveivel erősítették meg a keresztények. Ma is láthatóak e kövek az épületen belül: mint valóságos fal, jelenvaló történelem!

– A leginkább izgalmas darab, gyakorlatilag a sztárja ennek a kiállításnak, Károly Róbert síremlékéből származik – mondta, és mutatta Smohay András igazgató a kőtárban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A látogatóközpontban a püspöki könyvtár látványraktára, egy múzeumpedagógiai foglalkoztató tér, illetve egy kőtár és egy interaktív kiállítótér kapott helyet. A kőtárban a Püspöki Palota kertjének kerítéséből származó kövek vannak. – Fantasztikus értékek kerültek elő! – mondta Smohay András; másodlagos felhasználású római kori oszloptöredékek, középkori várfalmaradványok is megtalálhatók itt. – A leginkább izgalmas darab, gyakorlatilag a sztárja ennek a kiállításnak, Károly Róbert síremlékéből származik – mondta és mutatta.

A kiállítóteremben – ahol a zarándokok információkat kaphatnak az egyházmegyéről, kiemelt templomairól és a zarándokútról is –, képernyők, kivetítők képei uralkodnak. S van itt is egy fontos kő. A Püspöki Palota kertjéből való. Korábban a királyi bazilika éke volt. Töredékekből rekonstruáltatott. Egy élő kereszt motívum rajta a minta. Egy kereszt, ami az élet fája, amiből élet fakad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában