Szakmai beszélgetések és kikapcsolódás

2021.06.05. 15:30

Virágtenger a Károlyi-kastélyparkban

A Károlyi-kastély parkjában, Fehérvárcsurgón ismét megrendezik a dísz­növény-kiállítást és -vásárt.

Baráth Eszter

Szakmai előadások és vásár várja a látogatókat

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Károlyi József Alapítvány szervezésében idén 17. alka­lommal valósul meg az Európai Dísznövény- és Kertmű­vészeti Napok többnapos rendezvénysorozata. A virágba borult kastélypark június 6-ig, vasárnapig várja a látogatókat.

Károlyi György az esemény megnyitóján reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tavalyi – a járvány miatt a korábbiaktól eltérő – rendezvényt követően idén minden visszakerül a régi kerékvágásba.

Szakmai előadások és vásár várja a látogatókat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Amint azt önök is tudják, az eseményt minden évben annak a két országnak a védnöksége alá helyezzük, amelyek abban az évben az Európai Unió elnökségét ellátják. Tehát ebben az évben Portugália és Szlovénia a főszereplők, amelyekhez hozzájön Franciaország, amely már az elejétől kezdve törzsvendégünk – emelte ki köszöntőbeszédében Károlyi György.

 

Pascale Andréani, Franciaország nagykövete magyarul köszöntötte a résztvevőket és a szervezőket. Kiemelte, hosszú idő után ez a víz- és erdőgazdálkodásnak szentelt esemény az első, amelyen személyesen részt vehet. A pénteki kerek­asztal-beszélgetésen francia, magyar, portugál, szlovén, horvát és német szakemberek vettek részt, hogy mindannyian egy közös ügyet képviseljenek, mondta el a nagykövet. Hangsúlyozta, hogy a víz az egész világot, de különösen a mi országainkat összeköti, hiszen Áder János és Emmanuel Macron számára is fontos téma.

Jorge Roza de Oliveira portugál nagykövet szintén magyar nyelven üdvözölte a megjelenteket. Kiemelte, számára hosszú idő után ma nemcsak az első nyilvános rendezvényen való részvétel érkezett el, hanem az első olyan nap is, amikor esernyő nélkül indulhatott el otthonról.

Vízi bogarakkal ismerkedtek a nyitónapon a helyi, környékbeli óvodások
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Simon Konobelj kiemelte a magyarok és a szlovének motiváltságát a kertek építése és szépítése kapcsán. Hangsúlyozta, hogy a virágoknak nagyon fontosak a méhek, amivel összefüggésben Szlovéniának sikerült elérnie, hogy a méhek napja nemzetközi legyen.

Az esemény rendszeres résztvevője a Gaja Környezetvédelmi Egyesület is, amely idén második alkalommal tartott interaktív foglalkozást a gyerekeknek. Az iszkaszentgyörgyi és a fehérvárcsurgói óvodások mesejáték keretében ismerkedhettek meg a vízi bogarakkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában