Frissen Fejérből

2021.06.01. 07:35

Virágoskertté alakulhat a régi fehérvári bőrgyár épülete

Több száz megkeresés érkezett Cser-Palkovics András polgármester hétfő délutáni online fogadóóráján. Közlekedési kérdések, felújítások és beruházások egy­aránt szóba kerültek.

Héjj Vivien

A most még omladozó külsejét mutató, egykori palotavárosi bőrgyár területén kaphat helyet majd Székesfehérvár virágoskertje

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Immár egy hete annak, hogy hosszú idő után ismét működésbe léptek a parkolóautomaták, így akarva-akaratlanul terítékre került a fizetőparkolás kérdésköre. Felmerült, vajon mi az oka annak, hogy az üzlethelyiségek tulajdonosai a közterületi parkolást ille­tően semmilyen kedvezményre nem jogosultak parkolóbérlet vásárlásakor? A polgármester válaszában elmondta, az ok egyszerű: mivel sokkal több a gépjármű, mint a parkolóhely, ezért mindenki a lakóhelyén vehet igénybe kedvezményt. A kérdező a továbbiakban kifejtette, a lakóhelyét napközben szinte mindenki elhagyja, üresen hagyva ezzel a díjköteles zónát. Az üzlettulajdonosok ebben az időintervallumban vagy kénytelenek a díjmentes zónát választani – és kellemetlenséget okozni ezzel a zónahatárokon élőknek –, vagy meg kell venniük az irreálisan drágának tartott éves bérletet.

A közlekedés témakörénél maradva az Auchan-körforgalom tervezett fejlesztésének előrehaladásáról is érdeklődtek, rámutatva arra, hatalmas a forgalom, és mindennapos a kígyózó kocsisor az érintett területen. Cser-Palkovics elmondta, a tervek elkészültek, az engedélyek is rendelkezésre állnak. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. előkészíti a közbeszerzés kiírását, a munkaterület átadására és a kivitelezésre 2022-ben kerülhet sor.

A sokat emlegetett Fürdő utcai híd felújítását is sokan várják, erre vonatkozóan is érkezett kérdés. Kiderült, a közbeszerzési eljárás előkészítése folyamatban van. A Fürdősor felújításának első üteme – amibe a híd felújítása is beletartozik – még idén elkezdődik. Ez önmagában mintegy hetvenmillió forintból valósulhat meg. Ezt követi – vélhetően már jövőre – a meder rendezése, és ezzel együtt az út szélesítése is.

A most még omladozó külsejét mutató, egykori palotavárosi bőrgyár területén kaphat helyet majd Székesfehérvár virágoskertje
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Raktár utca–Mártírok útja kereszteződés kapcsán többen érdeklődtek, nem lehetne-e körforgalmat vagy jelzőlámpát telepíteni az érintett helyszínre. A polgármester válaszában kifejtette, a forgalom nagysága miatt a szakemberek szerint nem indokolt körforgalmú csomópont kiépítése, a jelzőlámpa terveztetése azonban még ebben az évben elindul.

A régi bőrgyár épületének sorsáról, jövőjéről is kérdezték a városvezetőt. A kérdező kifejtette, a belváros tőszomszédságában található épület rendkívül romos, lehangoló kinézetű, több helyen már egyre tekintélyesebb fák cseperednek a téglák közti habarcs helyén. Szerencsére az önkormányzat komoly terveket tartogat az épület jövőjét illetően: a központi épületet közösségi épületként megtartják, a mellette lévőket pedig lebontják. Az érintett területen helyezkedhet el a jövőben Székesfehérvár virágoskertje.

Az Alba Aréna építése kapcsán az online fogadóórán kiderült, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás lezárult, hamarosan a kormány elé kerül. A beruházás a csarnok kivitelezését, a környezetét, a közműveket és a teljes közlekedési infrastruktúrát magában foglalja. A beruházás fontos eleme lenne az ipari zóna összekötése a Budai úttal, hiszen így két irányból is meg lehetne közelíteni a területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában