Frissen Fejérből

2021.06.20. 14:00

Tiszta erdő, rendes gazda – így a legjobb élnünk!

A Vérteserdő Zrt. pályázatot nyert az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. lebonyolítása által meghirdetett „Tisztítsuk meg az Országot!” című projekt keretében, ahol 2344 köbméter illegálisan lerakott szeméttől mentesítette a Vértes és a Gerecse erdeit.

Nédó Géza

Több konténer szemetet gyűjtöttek össze

Fotó: Vérteserdő Zrt.

A mennyiség érzékeltetésére egy példa: ha az általunk összegyűjtött és elszállított hulladékot méterszer méteres kockákban egymás tetejére tennénk, az háromszor magasabb lenne, mint a világ jelenlegi legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa. Szóval nagyon magas, nagyon sok és nagyon nem az erdőbe illő! Volt, ahol néhány zsák került „csak” elő, de volt olyan helyszín is, ahol valóságos törmelékhegy fogadta kollégákat. És nemcsak a mennyiség, az összetétel tekintetében is vegyes volt a kép, a kommunális és zöldhulladék, az építési törmelék mellett nagy mennyiségben volt jelen olyan hulladék is (gumiabroncs, elektronikai eszközök), melyek nemcsak csúfítják a környezetet, de jelentős egészség- és természetkárosító hatással is bírnak.

Több konténer szemetet gyűjtöttek össze
Fotó: Vérteserdő Zrt.

– Társaságunk ezt a jelentős mennyiségű illegális hulladékot 67 különböző helyszínen azonosította. Ezek felszámolására, valamint a megtisztított területeken az újbóli lerakás megakadályozására is sikeresen pályáztunk. A felmért szemét felszámolására több mint nettó 38,7 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesültünk. Négy erdészeti igazgatóságunk munkatársai – március 31. és május 31. között – folyamatosan dolgoztak a már lokalizált területek megtisztításán – mondta el Mezei János, a Vérteserdő Zrt. kommunikációs vezetője. Majd hozzátette: a projekten belül egy másik célterület is volt, ami hosszabb távon a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Itt több mint nettó 29 millió forint pályázati forrásból – az elkészített és elfogadott tervek alapján – a megtisztított területekre mozgásérzékelős infrakamerákat és sorompókat helyeztünk ki, hogy megakadályozzuk a hulladék újbóli illegális lerakását.

A projekt nemcsak az ország környezeti állapotát javítja, de azon túl is kiemelt jelentőséggel bír. A járvány miatt ugyanis lényegesen megnőtt az erdők látogatottsága, így a hulladékmentesítés hozzájárul, hogy tiszta és egészséges környezetben éljünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában