Frissen Fejérből

2021.06.25. 15:00

Szűk két hónappal tovább tart a mozi kőtárrá történő átépítése

Módosul a kőtár kialakításának várható befejezési ideje, illetve a munka kivitelezésének díja. Nettó 54 millió forintos költségnövekedésről van szó.

Majer Tamás

Az épület látványtervei sokat ígérnek

Fotó: Székesfehérvár önkormányzata

A Köztársaság moziból átalakuló múzeumi térben kapnak majd helyet a koronázó bazilikából ránk maradt kövek. Egy látványraktárba, vagyis a kőtárba kerülnek. Itt lesz a Nemzeti Emlékhely, a bazilika romkertjének ideiglenes látogatóközpontja is. Amint azt lapunkban tavaly december is megírtuk, a kivitelező, a Fehérép Kft. kerekítve nettó 2,6 milliárd forintért vállalta a munkát. November 27-én kötöttek szerződést a várossal. Az önkormányzat korábban azt közölte, a kőtár kialakí­tása várhatóan 20 hónapot vesz igénybe.

Székesfehérvár közgyűlésének 479/2021. határozata (pontosabban az akkori szabályok szerint a polgármester egyszemélyi döntése) alapján a munka díja nettó 54,1 millió, azaz bruttó 68,7 millió forinttal növekszik. A határozatban írtak szerint előre nem látható, a rendeltetésszerű és biztonságos használathoz szükséges munkák elvégzése indokolt. A többletmunka a kivitelező szerint 8 hetet igényel.

Az épület látványtervei sokat ígérnek
Fotó: Székesfehérvár önkormányzata

Mi a pluszmunka? A lakóépület alatti pince vasbeton szerkezetének megerősítése, víztelenítés, illetve az új épületrész munkatér-határolása. – A kőtár lakóházzal érintett részének pinceszintjében a tervezés idején, figyelemmel arra, hogy az épület utcafronti részében lakások vannak, nem készültek feltárások, így a meglévő alapozás és az ahhoz kapcsolódó szerkezetek kialakítása és a tervezett technológia a rendelkezésre álló terveken és feltételezésen alapult. Az alapozás síkja és geometriája miatt a tervezett vasalt padló nem megvalósítható, az teljes tartószerkezeti áttervezést igényel. Továbbá a terveken megmaradóként jelölt utcafronttal párhuzamos födémszakasz elbontása is indokolttá vált a feltárások következtében, az acélbetétek nagyfokú korrodálása miatt – olvasható a határozatban. – A feltárt állapotnak megfelelő új geometriájú vasbeton szerkezettel kerül a lakóépületrész alapozása megerősítésre, míg a mozirésznél a meglévő lábazati fal és alaptest elbontása után egy új vasbeton szerkezet kerül kialakításra.

Újfajta szigetelésre is szükség van, kent szigetelés helyett bitumenes visszatapadó szigetelést alkalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában