Frissen Fejérből

2021.06.01. 07:05

Ruszin-Szendi Romulusz lesz az új parancsnok

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség parancsnoksága hétfői, rendkívüli állománygyűlésén bejelentette: Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagyot javasolta a Magyar Honvédség parancsnokának.

MTI

Benkő Tibor honvédelmi miniszter emléktárgyat adott át a leköszönő parancsnoknak, Korom Ferencnek

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Az állománygyűlésen ismertették Áder János köztársasági elnök határozatát: az államfő a miniszter előterjesztésére június 1-jével felmentette beosztása alól Korom Ferenc vezérezredest, a Magyar Honvédség parancsnokát.

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy Korom Ferenc vezetésével 2018-tól sikeres volt a honvédség. A tisztességesen és becsületesen elvégzett munka eredménye, ahová mára a Magyar Honvédség eljutott – fogalmazott a miniszter.

A honvédelmi miniszter a fehérvári állománygyűlésen rámutatott arra, hogy a vezérezredes irányításával megtörtént a minisztérium és a vezérkar szétválasztása, a parancsnokság létrehozása, valamint a honvédség legnagyobb haderőfejlesztési programja, a Zrínyi 2026 elindítása, amelyben sok technikai eszközt szereztek be és állítottak rendszerbe.

Amint Benkő Tibor elmondta, ugyanakkor „kevésbé vagyunk eredményesek” az infrastrukturális fejlesztések terén, valamint a honvédelmi ágat illetően, ami magában foglalja a képzést, felkészítést, a tartalékos katonák állományba helyezését minél nagyobb létszámban, továbbá a társadalmi kapcsolatok fejlesztését.

Benkő Tibor jelezte, hogy az eddigi parancsnok nemzetközi diplomáciai környezetben folytatja munkáját. A miniszter Korom Ferencet a Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetésre terjesztette fel.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter emléktárgyat adott át a leköszönő parancsnoknak, Korom Ferencnek
Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Korom Ferenc beszédében kiemelte, hogy a 2018. május 16. óta tartó időszakban történelmi változásokat indítottak el közösen, és három év alatt évtizednyi előrelépést produkáltak. Rendkívüli megtiszteltetésnek nevezte, hogy „az ország első katonája” lehetett, s büszke arra, hogy tisztességgel, becsülettel dolgozó katonák élén szolgálhatott.

Ruszin Romulusz 1973-ban született Miskolcon. Felsőfokú tanulmányait a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán kezdte tüzértiszt és földmérő mérnök szakon, majd a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai vezető szakán folytatta. 2010-ben megszerezte a hadtudomány doktora címet. 2014ben az Amerikai Egyesült Államokban elvégezte a US Army War College stratégiai tudományok mestere szakát is.

Katonai pályafutását 1995ben Tapolcán kezdte, később Pécsen, Székesfehérváron, Tatán, Szolnokon, Debrecenben és Budapesten is látott el beosztásokat. A Magyar Honvédségnél utoljára 2019 elején töltött be beosztást, az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság vezetőjeként. 2019-ben a Honvédelmi Minisztériumban folytatta karrierjét, 2021 május végéig humánpolitikai ügyekért felelős helyettes államtitkárként dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában