beruházások és fejlesztések

2021.06.10. 19:00

Pályázati sikerek a déli részen

A napokban kaptak zöld utat a Magyar falu program és a Belügyminisztérium által kiírt fejlesztési pályázatok, melyekből jócskán jutott Fejér megye dél-délkeleti részére is.

Korondy Tamás

Számos településen javításra szorulnak az utak, mint például Zichyújfaluban is

Fotó: önkormányzat

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Zichyújfalu járt az egyik legjobban a Pusztaszabolcsot körülölelő térségben lévő települések közül. S mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy két különböző fejlesztésben is részt vesznek, sőt – az egyik egészen pontosan már el is készült.

– A Belügyminisztérium által kiírt, önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása pályázat keretében Zichyújfalu 16 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesült. A pályázat célja a belterületi úthálózat javítása volt, melynek keretében hamarosan megújul az Ady Endre utca alsó szakasza, a Dózsa György út folytatása a dohányboltig, valamint a Kossuth Lajos utca útburkolatának teljes javítása – ismertette az egyik tendert Füzesiné Kolonics Ilona.

Számos településen javításra szorulnak az utak, mint például Zichyújfaluban is
Fotó: önkormányzat

Mint azt Tessely Zoltántól, Fejér megye 3. választókerületének országgyűlési képviselőjétől megtudtuk, a Magyar falu programnak köszönhetően egy korszerű, többfunkciós játszótérrel is bővült a falu.

– A település még a tavalyi évben nyerte el a kialakításhoz szükséges közel 5 millió forintos támogatást, ám a vírushelyzet miatt a beruházás befejezése az idei évre tolódott át.

Fontos tudni. hogy nem kizárólag a gyermekekről szólt az esemény, szintén átadásra kerültek a közterületek karbantartását szolgáló és megkönnyítő, pályázati úton elnyert eszközök is – azaz egy fűgyűjtős kistraktor, két Stihl kasza és egy magassági vágó. – osztotta meg a részleteket a képviselő, aki hozzátette, hogy Zichyújfalu az elmúlt időszakra visszatekintve, öt sikeres Magyar falu program pályázat elnyerésével is büszkélkedhet, mely szerint összesen több mint 47,7 millió forint értékben kaptak támogatást orvosi eszközre, orvosi rendelőre, óvodaépületre, illetve a most átadott játszótérre és belterületi eszközökre.

Sárosd is a fejlesztésre váró falvak között van. Dunkl Gergely tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium Önkormányzati fejlesztések című pályázatán Sárosd hazai költségvetésű forrásból 20 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült belterületi utak felújítására.

21. századi körülmények között tanulhatnak majd a diákok Ráckeresztúron a felújítás után
Fotó: önkormányzat

– Ennek köszönhetően megújulhat a Fő utca és a József Attila utca kereszteződése közötti „Erdei út”, az Árpád és Hársfa utca. A pályázathoz az önkormányzat 4,5 millió forint további önerőt biztosít, így közel bruttó 25 millió forintból újulhat meg további 3 utca – fogalmazta meg az örömhírt a helyi polgármester.

„A közös munkával és nagy-nagy hittel elnyert többletforrásnak köszönhetően, most már egészen biztosan megkezdődhetnek a Petőfi Sándor Általános Iskola felújítási munkálatai.” Az idézet ismét Tessely Zoltán országgyűlési képviselőtől származik, ám a helyszín immár Ráckeresztúr. A csaknem egymillárd forintból, a jelenleg az alsó tagozatos tanulók elhelyezését biztosító, igencsak leromlott állapotban lévő, földszintes épület részleges bontására, átalakítására, bővítésére, valamint egy emeleti szint hozzáépítésére kerül sor.

Varga Gábor, a megye 5. választókerületének országgyűlési képviselőjétől származó információ szerint a Belügyminisztérium összesen 231,6 millió forinttal támogatja Fejér megye 5. választókerületének belterületi utjai és járdái felújítását 13 különböző településen – Abán, Dégen, Előszálláson, Enyingen, Kálozon, Kisapostagon, Lajoskomáromban, Lepsényben, Mezőkomáromban, Mezőszentgyörgyön, Sárkeresztúron, Sárosdon és Soponyán. A képviselő szerint a támogatások gyors kiutalásának köszönhetően a fejlesztések még ebben az évben meg is kezdődhetnek – ez természetesen vonatkozik az imént említett Zichyújfalura és Ráckeresztúrra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában