A Margit-vonal része volt

2021.06.21. 11:30

Hangok és fények a csata hevében – Bemutatkozott a pákozdi lövészárok

A második világháború lövészárokharcainak egykori pillanatai váltak látható valósággá a katonai emlékparkban.

Tihanyi Tamás

Először lett bemutató helyszíne a mintegy 150 méter hosszan felújított lövészárok

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely területén lévő árkot – Benkő Tibor honvédelmi miniszter támogatásával – szentesi és fehérvári katonai szervezetek újították fel, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör pedig abban segédkezett, hogy harci zajokat, fényeket szimuláló rendszer készüljön. Vasárnap láthatták az érdeklődők a Magyar Tartalékosok Szövetsége hagyományőrző tagozatának tagjait, amint korhű egyenruhában felidézték, honvédeink az iszonyatos túlerő birtokában támadó szovjet-orosz csapatokkal miként vették fel a küzdelmet.

Először lett bemutató helyszíne a mintegy 150 méter hosszan felújított lövészárok
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A történelem minden időszakában alkalmaztak árkokat, de az első világháborúban már nemcsak a hadszíntereket jelentették, hanem a benne élő katonák életterévé is váltak. A technikai fejlődés, illetve az állóháborúk megjelenésével – amikor két azonos erejű hadsereg nem tud egymás fölé kerekedni, így fő céllá a védekezés válik –, a harcászati megújulás jegyében az új erődítési módszereket és harceljárásokat a harcárkok egyre bonyolultabb rendszerének létrehozása jellemezte – mondta Kovács Ágota Johanna, az emlékpark történésze. A parkban látható lövész­árok a Margit-vonal 150 méter hosszan feltárt és újjáépített része. A Margit-vonal elnevezésű állásrendszert a Dunántúlon 220 kilométer hosszúságban építették ki, keleti szektora a Dunától a Velencei-tó térségén át a Balaton északkeleti végéig, nyugati szektora a Balaton délnyugati sarkától a Dráváig húzódott. A Mészeg-hegyen ki­épített szakasztámpont az első védőövbe tartozott, térségét 1944 decemberének végén érte el a front, de a legsúlyosabb harcok nem ott dúlták fel a megye földjét, hanem a Konrád és a Tavaszi Ébredés fedőnevű német ellentámadások főbb helyszínein, valamint a Vértesben.

A katonai emlékpark igyekszik mindent megtenni, hogy a magyar honvéd és huszár hősiessége ne merüljön feledésbe, és minden fiatal büszke legyen arra, amit fegyveres elődeink tettek hazájukért, gyakran életük feláldozása árán. Kitartásuk példája kell, hogy a jövőbe vezessen minket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában