Frissen Fejérből

2021.06.04. 12:16

Országos természet- és környezetismereti verseny megyei döntőjét nyerte meg a soponyai diáklány

Fathy Sawsan, a soponyai Zichy János Általános Iskola 6. osztályos tanulója a tavasszal megnyerte a Kaán Károly országos természetismereti és környezetismereti online verseny Fejér megyei döntőjét, és kiválóan szerepelt a május végi országos megmérettetésen is – újságolta örömmel Hollósi Lászlóné Anikó iskolaigazgató.

V. Varga József

Szasza, Fathy Sawsan (j) és felkészítő tanára, Kajári Henrietta Fotó: Az iskola

Felkészítő tanára Kajári Henrietta biológia–környezetvédelem szakos tanárnő volt, akitől megtudtuk, hogy Sawsan (az iskolában csak Szaszának hívják) már a tanév elejétől elkötelezetten foglalkozott a növény- és állatvilággal, a földrajzi ismeretekkel. A természetismeret tananyagot az egyik ismert szakfolyóirat cikkeivel kiegészítve tanulta.

Sawsan munkájában tanárától és szüleitől is nagyon sok támogatást kapott. Iskolájában, amely Örökös ökoiskola és akkreditált Kiváló tehetségpont nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra nevelésre és a tehetséggondozásra.

A szóban forgó verseny célja a különböző iskolatípusban tanuló 5–6. osztályos gyerekeknek lehetőséget biztosítani megmutatkozó tehetségeik kibontakoztatására: környezetük önálló megfigyelésében, a terepmunka gyakorlásában, a kutatómódszerek önálló alkalmazásában, mondanivalójuk kiselőadás során történő kifejtésében.

Szasza, Fathy Sawsan (j) és felkészítő tanára, Kajári Henrietta
Fotó: Az iskola

Sawsan kiselőadásában Vadvízország címmel a Sárvíz-völgye tájvédelmi körzetet mutatta be. A verseny ismeretanyaga egyébként a 4–5–6. évfolyamon feldolgozott tananyaghoz kapcsolódik. Természetismereti, környezetismereti, biológiai, földrajzi alapismeretek, vizsgálatok. Kibővítve a lakóhelyi környezet és a hazai erdők élővilágának bemutatásával, valamint a verseny keretében szervezett terepgyakorlat tapasztalataival, és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkról és az Duna–Dráva Nemzeti Parkról szerzett ismeretekkel.

Sawsan (Szasza) magyar állampolgár, apukája egyiptomi, Soponyán élnek. Kitűnő tanuló, jól beszél angolul, arabul, anyanyelve a magyar. Sok barátja van, szeret kerékpározni, sokat olvas. Imádja a természetet, így nem csoda, hogy szívesen barangol, kirándul, amikor csak teheti. Otthon pedig önfeledten játszik macskájával, Nyafival. A diáklány örül a szép eredménynek, sokat dolgozott érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában