Mi várható 2022-ben?

2021.06.23. 07:45

Közeledik az Aranybulla emlékéve

Rohamléptekkel közelítünk a kerek évforduló felé: a polgármester javaslatára 2022-re emlékévet hirdetett a közgyűlés.

Szücs Zsuzska

Az Aranybullára emlékeztető emlékmű a városszélen, ahol hamarosan munkák kezdődhetnek

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Jövő évben ünnepli Székesfehérvár – és vele együtt az egész ország – az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulóját. A tavalyi esztendőben a megyeszékhely nyerte el az Év Emlékhelye kitüntetést. Erre a címre azok az emlékhelyek válnak jogosulttá, amelyek az odaítélés előtti évben kulturális programjaikkal és kommunikációjukkal minőségi módon népszerűsítik emlékhelystátuszukat. Az elismerés elnyerése után elindult az Árpád-ház program, melynek fő célja a nemzeti emlékhely teljes felújítása. Ez a program biztosít lehetőséget az Aranybulla-emlékmű felújítására is. A látványtervek egy új, közösségi térként is funkcionáló emlékparkot festenek le.

Az évfordulóhoz közeledve Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselőt kérdeztük a beruházás jelenlegi állapotáról. Beszámolója szerint a már korábban megkezdett munkálatok – mint például a terület kizöldítése, a fásítás – folytatódnak, hamarosan pedig újabb fontos folyamatok indulnak el, cél például többek között a Budapest–Balaton-kerékpárút összekötése az Aranybulla-emlékműhöz megálmodott kerékpáros-pihenőhellyel. A munkálatok előrehaladását a pandémia erőteljesen akadályozta, de a közösségi hely megvalósításáról a héten újra egyeztetnek az illetékesek.

Az Aranybullára emlékeztető emlékmű a városszélen, ahol hamarosan munkák kezdődhetnek
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Mindehhez kapcsolódva fontos lejegyeznünk: az idei emlékhelyek napján Székesfehérváron mutatta be Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója az emlékhelyek-érmesorozat legfrissebb darabját, amely az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot ábrázolja. A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) 2014 óta több emlék­érme-sorozattal is készült a magyarországi emlékhelyek népszerűsítése és bemutatása érdekében. 2022-ben Székesfehérvár is csatlakozik a Nöri kezdeményezéséhez, a Magyar Nemzeti Bankkal együttműködve. A közösen megálmodott Aranybulla-emlékpénz limitált mennyiségben lesz elérhető, csupán 10 ezer példány jelenik majd meg belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában