Akváriumkiegészítők

2021.06.16. 07:30

Kötelező a Bika-völgyi pataknál a fekete fólia – Illegális termesztők bukkantak fel

Mederkotrás után fekete fóliával bélelték ki a Bika-völgyi patakot egy jelentős szakaszon. Az emberek megdöbbentek, „környezetkárosítás!” – ­kiáltották, de kiderült, környezetvédelmi szakemberek javaslata alapján tették kötelezővé a fóliázást. A környezetkárosítás valóban felvetődik – ám ezúttal egy invazív növényfaj illegális termesztője a hibás. Az akváriumok csodás kiegészítője, a tóalma nem véletlenül jelent meg ugyanis a területen.

S. Töttő Rita

Fekete fólia akadályozza meg a tóalma újratelepedését

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

„A középső részére fekete fóliát fektettek, most pedig a felső részét bélelik ki fekete fóliával. Mit mondjak, gyönyörű, szervesen illeszkedik a természetbe. Ja, nem. Valami borzalom” – ez volt a véleménye egy szemtanúnak, aki tévesen azt hitte, hogy a vízfolyás szabályozása miatt történt az eset.

A diskurzushoz hozzászólt L. Simon László országgyűlési képviselő is: „A környezetvédelmi hatóság írta elő. Az oka: a termálfürdőnek a Velencei-tóba befolyó, használt meleg vizében akvaristák invazív növényt termesztenek. Ezt akarják megakadályozni. Sajnos ez életszerűtlen és drága.” S valóban nem sok helyen lehetett látni hasonló megoldást, de tény: a Fejér Megyei Kormányhivatal végzése szerint kötelezték a tulajdonost a mederkotrásra, majd arra, hogy fekete fóliával akadályozzák meg a tóalma nevű invazív növényfaj újratelepedését.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kormányhivatali állásfoglalása szerint „a kikotort mederben fellelhető növényi részek alapján a későbbiekben (tavasszal) várható a nagyvirágú tóalma jelentős egyedszámú megjelenése, ezért a depónia folyamatos ellenőrzése, és az inváziós faj élő egyedeinek mechanikus vagy vízfolyások környezetében történő felhasználásra engedéllyel rendelkező növényvédő szeres eltávolítása szükséges. A mederben a növény ismételt megjelenése várható a kotrás során elsodródott, illetve a partfalban visszamaradt hajtás- és gyökérszakaszokból, ezért az előírt fóliázást az érintett szakaszokon el kell végezni”.

Fekete fólia akadályozza meg a tóalma újratelepedését
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Hát így áll a történet, s noha valóban nem szép látvány, a környezetvédelmi szakemberek ezt – vagy a növényvédő szer bevetését – látták jó megoldásnak. Az pedig talán a helyiek számára is megnyugtató, hogy nem az utóbbit választották a patak újrafertőzésének megelőzésére… De tekintsünk egy kicsit arra a bizonyos növényre is – a nagyvirágú tóalmára, amely egyszer csak hipp-hopp megjelent a területen. A patak egy másik része önkormányzati tulajdonban van, így Tóth István polgármester elmondta: a patak vizébe a 80-as évek közepe óta folyik a termálfürdő meleg vize – minden engedély birtokában –, ám korábban soha hasonló invazív faj nem telepedett meg a területen. Az elmúlt pár évben vették észre a megjelenését.

– Az akvarista szakértők azt mondják, ezt a növényt direkt termesztik kereskedelmi célra, s mindig olyan helyet keresnek számára, ahol meleg víz található, hiszen ott érzi jól magát. Nyilvánvalóan illegális betelepítés történt tehát, vagyis nem véletlenül fújta ide a szél ezt a növényt, valakik direkt hozták ide – fogalmazott a város vezetője. Valaki tehát konkrétan a haszonszerzés reményében okozott természetkárosítást a pataknál. Talán egyszer megtudjuk azt, hogy ki(k).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában