Spányi Antal is támogatta

2021.06.25. 11:30

Már két évszázados hagyomány: három órakor szól a harangszó Ráckeresztúron

A településen élő két évszázados hagyomány, a délután három órai harangszó bekerült a Fejér megyei értékek közé.

Gajdó Ágnes

Az országban egyedülálló a három órai harangozás

Fotó: Gajdó Ágnes

Sokak emlékezetében élhet, hogy nagymamájuk mindig keresztet vetett, amikor meghallotta a harangszót. A templomjárók vélhetően délben csöndesen elimádkozták az Úrangyalát is. A harangszó nemcsak imára, istentiszteletre hív, gyakran jelezte, jelzi valamely baj közeledtét, például tűzvészt, árvizet vagy vihart. Külön kell szólni a lélekharangról, amely általában a templom legkisebb harangja, s egy hívő lélek halálakor szólal meg. A harangozás ideje a legtöbb magyarországi településen megegyezik, de előfordul, hogy valahol péntek délután háromkor is harangoznak Krisztus kereszthalálának emlékére.

Az országban egyedülálló a három órai harangozás
Fotó: Gajdó Ágnes

Ráckeresztúron minden délután 15 órakor megszólal a Szent Kereszt felmagasztalása-templom harangja a Szentháromság tiszteletére. A különleges és az országban egyedülálló hagyomány immár két évszázados lesz ebben az esztendőben, ugyanis Bendák Pál, a falu köztiszteletben álló, istenfélő lakója végrendelete kétszáz évvel ezelőtt, 1821. november 30. napján kelt. A végrendeletben szerepel, hogy mindennap délután három órakor a Szentháromság tiszteletére harangozzanak, s a ­harangozónak hat forint jutalma legyen évenként a fáradozásáért, míg tizenkét forint a szentegyháznak jusson. E ma is élő szokás idén nyáron a megyei értékek közé került, méghozzá a megyei értéktárbizottság egyhangú döntésével. A harangszóról benyújtott javaslatot Spányi Antal székesfehérvári püspök is támogatta, nyilatkozatában kifejtve, hogy a település kétszáz éves élő hagyománya kifejezi keresztény hagyományunk megbecsülését, s a harangszó egyúttal imára hívja a hívő embert, de minden jó szándékú polgár szívében utat nyit arra, hogy életét, családját és munkáját Isten áldása kísérje.

Ezzel immár három ráckeresztúri érték szerepel a ­Fejér megyei értéktárban: a több mint kétszáznegyven esztendős barokk Szentháromság-szobor és Auguszta 26 története már korábban bekerült. A települési értéktárbizottság tagjai bíznak abban, hogy a sor még folytatható, ezért továbbra is várják az ötleteket, javaslatokat, mely értékekkel bővülhetne még a gyűjtemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában