Frissen Fejérből

2021.06.07. 13:30

Indulhat a csatornarákötés Kulcson

Kulcs lakói számára is megnyílik a lehetőség a szennyvízcsatorna-hálózathoz való csatlakozásra.

Azért, hogy a vízhasználatból adódó környezeti terhelés csökkenjen, és kiküszöbölhetők legyenek a helytelen szennyvízkezelés egészségügyi kockázatai, a Dunántúli Regionális Zrt. munkatársai a kulcsiakat arra biztatják: mielőbb kössenek a szennyvízcsatorna-hálózatra, és vegyenek részt az ehhez kapcsolódó nyereményjátékban is.

Mostantól az eddig egyáltalán nem csatornázott Kulcs háztartásai is csatlakozhatnak a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. által üzemeltetett szennyvízcsatorna-hálózathoz. A csatornahálózat bővítésével jelentősen csökken a Kulcsot érintő környezeti terhelés, megoldhatóvá válik a település szennyvizének biztonságos elhelyezése, megszüntethető a talajvíz szennyezése és az ivóvízbázisok veszélyeztetése, valamint lehetőség nyílik a környező felszíni és felszín alatt vizek minőségének védelmére is.

A csatornabővítésnek köszönhetően a kulcsiak a jelenleginél sokkal egészségesebb és komfortosabb lakókörnyezetben élhetnek, ugyanakkor nem kell többé a vízhasználatból keletkező szennyvíz egyedi tisztításának, az egyedi vízgyűjtő ürítésének fáradságával és költségével, vagy a talajterhelési díj megfizetésével törődniük.

„A mostani fejlesztés egyértelműen a kulcsiak érdekeit szolgálja. A csatornázásnak köszönhetően csökken a talajvíz a szennyezése, javulnak az életkörülményeink, hosszú távon pedig az ingatlanjaink értéke is növekedhet” – mondja Jobb Gyula, Kulcs polgármestere.

A most záruló projekt keretében nemcsak a Kulcs belterületén keletkező szennyvizek elválasztott rendszerű, folyamatos összegyűjtése valósul meg: Rácalmáson a korábbi szennyvíztisztító telep szennyvízátemelőként funkcionál tovább, és mind a kulcsi, mind a rácalmási szennyvizet a dunaújvárosi szennyvíztelepre vezetik el. Dunaújváros esetében az északkeleti városrész bővülése és terjeszkedése miatt bővült a csatornahálózat, az ott épült új belterületi ingatlanok ugyanis még nincsenek a hálózatba kapcsolva.

A csatornahálózat bővítésének egyik legfontosabb célja, hogy a vízhasználatból fakadó környezeti terhelést csökkentsük. Annak érdekében, hogy a kulcsiak is minél tovább élvezhessék a szennyvízcsatorna-hálózatra való csatlakozás előnyeit, nem szabad elfelejteniük: a csatorna nem szemetes. Mindenkit arra kérünk, hogy a lefolyókba semmi olyasmit – életmaradékot, használt sütőolajat, tampont, vattát, nedves törlőkendőt, használt pelenkát, macskaalmot, virágföldet – ne dobjanak, ami a csatornahálózat és a tisztító telepek működését zavarhatja” – magyarázza Lakatos Edina, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. sajtószóvivője.

Lakatos Edina hozzátette: azoknak, akik korábban jelezték, hogy szeretnének a csatornahálózatra rácsatlakozni, egyelőre nincs teendőjük – őket az önkormányzat dolgozói rövidesen keresni fogják. Az azonban fontos, hogy a rákötés meghatározott átvételi napjára az ingatlantulajdonosnak el kell készítenie vagy készíttetnie a megépült tisztítóakna és a házi szennyvízhálózat összekötését. Ez a vezeték-összekötés mindenképp szükséges, függetlenül attól, hogy ezáltal már szennyvízbevezetés is történik az új rendszerbe, vagy még további kivitelezési munkák lesznek szükségesek a szennyvíz új rendszer felé irányításában.

Azok a kulcsi lakosok, akik 2021. június 30-ig nyilatkoznak arról, hogy igénylik a rákötést, most duplán nyerhetnek: a kedvezményes szakfelügyeleti díjon túl ugyanis a DRV által hirdetett nyereményjátékban is részt vehetnek. A csatornarákötéssel kapcsolatban az érdeklődők a https://www.drv.hu/rakotes-osztonzes weboldalon tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában