Frissen Fejérből

2021.06.14. 07:35

Idén is tartottak megemlékezést a Mártírok emléknapján

Mint minden évben, idén is tartottak megemlékezést a Mártírok emléknapján, a Fejér megyei és a székesfehérvári zsidóság deportálásának évfordulóján a Mártírok Emlékcsarnokában.

Borsányi Bea

Sajnálatos módon egyre többen vannak, akik egyáltalán nem hallottak a tragédiáról – hangzott el a megemlékezésen Fotó: NN

Fotó: NAGY NORBERT

Az 1941-ben még 2075 tagú székesfehérvári hitközségből az 1946. évi összeírás szerint mindössze 289-en maradtak. A halálra ítélt embereket gettógyűjtőházakba zárták és 1944. június 6-án a város peremére, a vasút melletti Szabó-téglagyárba hurcolták. A téglagyárban 1944. június 10–13. között semmilyen élelmezés sem volt, többen öngyilkosságot követtek el. A Fehérvárról és a megyéből összeszedett 2743 zsidót június 14-én szállították el. A fehérváriak közül mindössze 131-en tértek vissza a koncentrációs táborokból, 119-en pedig a munkaszolgálatból.

Sajnálatos módon egyre többen vannak, akik egyáltalán nem hallottak a tragédiáról – hangzott el a megemlékezésen Fotó: NN

A vasárnapi megemlékezés szónokai, Darvas Iván főrabbi, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Szénási Jonathán Sándor református lelkész is az emlékezés és az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta beszédében, hogy soha többet ne fordulhasson elő ilyen szörnyűség. Ahogy Szénási fogalmazott, egyre kevesebben vannak velünk, akik mesélhetnek, és ugyancsak egyre kevesebben vagyunk, akiknek elmesélték, mi történt, viszont egyre többen vannak, akik nem is hallottak erről a tragédiáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában