kitartás, önbizalom, határozottság

2021.06.15. 15:30

A Happiness Tánc Sportegyesület idén ünnepli fennállásának 19. évfordulóját

A múlt év szép versenyeredményekkel indult a Happiness életében, de a koronavírus megjelenése teljesen átírta a táncegyesület munkáját. Személyes találkozásra nem adódott lehetőség, maradtak az online foglalkozások… Jó hír: most szombaton már újra libbentek a szoknyák!

V. Varga József

Lányok „színesben”: Szárnyasi Nikolett (b), Dvorszki Liána, Kocsis Réka, Kocsis Dorka, Fazekas Alexandra és Szabó Eszter

Fotó: Hetei Fruzsina

– A Happiness Tánc Sportegyesület idén ünnepli fennállásának 19. évfordulóját, és nagy örömmel tölt el bennünket, hogy Szabadbattyánban már 11 éve jelen vagyunk – mondta el lapunknak a két edző, Hetei Fruzsina és Loránth Éva.

A battyáni edzések – „békeidőben” – a Móricz Zsigmond Művelődési Házban vannak, minden héten, kedden és csütörtökön. A kezdetekben csak mazsorettoktatással foglalkoztak, majd az évek folyamán, igazodva az igények változásához, áttértek a versenytáncoktatásra, ami azóta is a fő profiljuk. A próbákon egyéni, páros és lány formációs csoportok gyakorolnak, a legfiatalabb táncosuk 4 éves, míg a „legidősebb” 20 esztendős. Büszkék arra, hogy a sok lány között két fiút is taníthatnak.

Szabadbattyánban a létszámuk 35 fő, és nagyon örülnek annak, hogy a környező településekről (Kőszárhegy, Polgárdi, Székesfehérvár, Tác, Úrhida) is sokan csatlakoztak hozzájuk. Sok olyan táncosuk van, akik a kezdetek óta velük vannak, óvodás koruk óta lépésről lépésre haladva a legjobb eredmények elérése felé. Sokan közülük már világbajnokok és Európa-bajnokok. Kitartást, önbizalmat, határozottságot tanultak, tanulnak a koreográfiák és a bonyolult tánclépések mellett.

– Az elmúlt évtized alatt a táncosoknak és családtagjaiknak számos szabadidős programot is kialakítottunk, amelyeken kikapcsolódva, szó­rakozva ugyan, de mégiscsak közösséget építünk (csapatépítő közös kirándulások, Mikulás-napi nyílt nap, Halloween parti). Második éve heti kétszer edzenek a lelkes anyukák is, akik az évek alatt kedvet kaptak a tánchoz, ami nem mellesleg bizony igen kemény munka – folytatta Fruzsina és Éva.

A gyerekek a kezdetektől minden évben nyári táborokban is részt vesznek, melyeket más és más helyszínen rendeznek meg számukra, hogy minél több várost megismerhessenek, új és új élményeket gyűjthessenek. Ezenkívül minden augusztusban, versenyszezon eleji felkészítő táborokat is tartanak.

Lányok „színesben”: Szárnyasi Nikolett (b), Dvorszki Liána, Kocsis Réka, Kocsis Dorka, Fazekas Alexandra és Szabó Eszter
Fotó: Hetei Fruzsina

Az elmúlt időszak járvány­ügyi helyzete nem könnyítette meg mindennapjaikat. Át kellett térniük az online oktatásra, ami nehéz volt a gyerekeknek és az oktatóknak is, hiszen a tánc mint sport, nem olyan, mint egy matek- vagy magyar­óra. Itt egyszerre kell mutatni, „megfogni”, igazítani, valamint a zenével párhuzamosan dolgozni.

– Az elmúlt két évtized eredményeit tekintve 2018 különleges év volt számunkra, mivel a milánói World Dance Talents Cup-on nyolc világbajnoki címet szereztünk. Persze emellett többszörös Európai-bajnoki érmek is gazdagítják egyesületünk hírnevét, nem is beszélve a megszámlálhatatlan magyar bajnoki és országos címről – hangsúlyozták az edzők.

A Happiness táncosai évről évre a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban megrendezett nyárindító táncgálán mutathatják meg, hogy mennyit is fejlődtek az egész éves próbák során. Az egyesület kedves nyári elfoglaltságai közé tartoznak még a települések rendezvényei, a falunapok, de az országos szóvivők bálját is színesítették már táncainkkal.

A múlt év szép verseny­eredményekkel indult, de a koronavírus átírta a táncegyesület munkáját. Személyesen nem tudták az órákat megtartani, így maradtak az online foglalkozások. Edzőik az ősszel pár hónapig tudtak csak rendes edzéseket tartani a gyerekeknek, majd a vírus újabb hulláma ismét az online térbe kényszerítette őket, de nem adták fel, tovább dolgoztak elszántan, kitartóan.

A sok munkának meg is lett a gyümölcse, hiszen a hétvégén volt hosszú idő óta az első versenyük Győrszentivánon, a Magyar Látványtáncsport Szövetség szervezésében. Sikeres viadalt tudhatnak maguk mögött, a szombati mérlegük 9 arany-, 8 ezüst- és 1 bronzérem, valamint 2 különdíj.

– Büszkék vagyunk táncosainkra, hiszen a koreográfiák nagy részét online tanulták meg, mert csak májustól tudtunk visszatérni a megszokott tánctermi tanításhoz. Igaz eddig csak Siófokon, de nagyon várjuk már, hogy a battyáni művelődési házba is mielőbb visszatérhessünk a helyi és a környékbeli településeken élő táncosainkkal, és végre igazán megkezdhessük 12. évünket – tette hozzá Hetei Fruzsina és Loránth Éva.

– Terveink szerint egész nyáron dolgozunk, hiszen nagyon sok idő kiesett a rendes edzésekből, és ezeket be kell pótolni. Nyári táborokat szervezünk, ahol a csapatépítés mellett a tánctudás bővítése is szerepet kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában